Новини

РАЗКАЗ ЗА ЗНАЧИМИ ЖЕНИ ОТ БРАТИСЛАВА ДО РУСЕ ГОСТУВА КАТО ИЗЛОЖБА В МВнР

22/02/2021

Фототипната изложба „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ бе открита на 22 февруари в представителните части на МВнР и ще продължи до 12 март. Събитието се реализира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Посолството на Словашката република в София,  Регионалния исторически музей – Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ като част от програмата за публична дипломация.

На събитието присъстваха: зам.-министър на външните работи г-н Милен Люцканов, Н. Пp. Мануел Корчек, посланик на Словашката република в България, Ива Марксфелдова, консул в Словашкото посолство, Даниел Оршаг, заместник-посланик в Словашкото посолство, г-жа Цвета Ненова, автор на изложбата и председател на сдружение „Европейски пространства 21“, г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт, г-жа Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт, г-жа Боряна Симеонова, директор на „Държавен протокол“, г-жа Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, г-жа Слава Иванова, директор на НДФ „13 века България“, г-н Михаил Тачев, директор на Фондация „Св.св. „Кирил и Методий“, д-р Ивелина Кючукова, г-жа Албена Ненкова, г-н Васил Петков, директор на Инспектората в МВнР и други.

 Изложбата бе открита от г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт, специални приветствия отправиха заместник-министър Милен Люцканов, Н.пр. Мануел Корчек и г-жа Цвета Ненова.

 Във встъпителните думи г-жа Йовева каза: „Днес в Министерството на външните работи се срещат всъщност две добре разказани и илюстрирани концепции за жената: сякаш по Дунава, от Братислава – чрез изложбата от Словашкото посолство в София, в България пристига, през Русе – този европейски град, чрез изложбата на Русенския исторически музей,  именно Тя, жената. Жената, която отстоява позиции в обществото, която е лекар, учител, изследовател, дипломат, жената, която окуражава и вдъхновява. Двете постерни експозиции диалогизират и създават приятна творческа атмосфера, която неминуемо допринася за развитието и взаимодействието в публичната дипломация.“

Експозицията има за цел да постави във фокус ролята на жената в обществения дискурс и да представи емблематични образи и постижения на жените от българската и словашката общност, изграждайки мост между културите на двете държави като едновременно с това се изпраща едно общо послание за уважение, за равенство, постигане на диалог и почит към историческата памет.. Тя обединява два проекта: “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София, в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

Поради епидемиологичната обстановка откриването на събитието бе с ограничено присъствие. Посещението на изложбата до 12 март ще се осъществява след предварително записване на тел. 0886966416, поради необходимостта от спазване на епидемичните мерки.

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ гостува в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал