Новини

РАЗКАЗ ЗА ЗНАЧИМИ ЖЕНИ ОТ БРАТИСЛАВА ДО РУСЕ ГОСТУВА КАТО ИЗЛОЖБА В МВнР

22/02/2021

Фототипната изложба „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ бе открита на 22 февруари в представителните части на МВнР и ще продължи до 12 март. Събитието се реализира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Посолството на Словашката република в София,  Регионалния исторически музей – Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ като част от програмата за публична дипломация.

На събитието присъстваха: зам.-министър на външните работи г-н Милен Люцканов, Н. Пp. Мануел Корчек, посланик на Словашката република в България, Ива Марксфелдова, консул в Словашкото посолство, Даниел Оршаг, заместник-посланик в Словашкото посолство, г-жа Цвета Ненова, автор на изложбата и председател на сдружение „Европейски пространства 21“, г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт, г-жа Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт, г-жа Боряна Симеонова, директор на „Държавен протокол“, г-жа Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, г-жа Слава Иванова, директор на НДФ „13 века България“, г-н Михаил Тачев, директор на Фондация „Св.св. „Кирил и Методий“, д-р Ивелина Кючукова, г-жа Албена Ненкова, г-н Васил Петков, директор на Инспектората в МВнР и други.

 Изложбата бе открита от г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт, специални приветствия отправиха заместник-министър Милен Люцканов, Н.пр. Мануел Корчек и г-жа Цвета Ненова.

 Във встъпителните думи г-жа Йовева каза: „Днес в Министерството на външните работи се срещат всъщност две добре разказани и илюстрирани концепции за жената: сякаш по Дунава, от Братислава – чрез изложбата от Словашкото посолство в София, в България пристига, през Русе – този европейски град, чрез изложбата на Русенския исторически музей,  именно Тя, жената. Жената, която отстоява позиции в обществото, която е лекар, учител, изследовател, дипломат, жената, която окуражава и вдъхновява. Двете постерни експозиции диалогизират и създават приятна творческа атмосфера, която неминуемо допринася за развитието и взаимодействието в публичната дипломация.“

Експозицията има за цел да постави във фокус ролята на жената в обществения дискурс и да представи емблематични образи и постижения на жените от българската и словашката общност, изграждайки мост между културите на двете държави като едновременно с това се изпраща едно общо послание за уважение, за равенство, постигане на диалог и почит към историческата памет.. Тя обединява два проекта: “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София, в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

Поради епидемиологичната обстановка откриването на събитието бе с ограничено присъствие. Посещението на изложбата до 12 март ще се осъществява след предварително записване на тел. 0886966416, поради необходимостта от спазване на епидемичните мерки.

Предстоящо

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи
„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал