ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

08/02/2023

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор във Факултета по изящни изкуства, където преподава рисуване и живопис. Участвал е в повече от 30 самостоятелни изложби и в повече от 300 групови изложби в Сърбия и чужбина. Светозар Бенчев работи в областта на живописта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на СГХГ, Художествена галерия в Бургас, много частни колекции в Германия, Франция, Япония. Творбите на двамата автори третират темата за въображаемия пейзаж по различни начини – като сцена, потънала в топла светлина, или място на бурни стълкновения между стихиите.

Зрителят е поканен да навлезе в една бленувана реалност, пълна с хармония, както и да се гмурне в дълбините на  подсъзнанието – пространство пълно с легенди, фантазии и предчувствия.

Авторите са участвали в общи международни прояви и сега за пръв път подготвят общ проект с Държавен културен институт към министъра на външните работи, като жест на приятелство, обмен на идеи и създаване на културно пространство. Събитието е част от програмата „Балкански диалози“ на Института.

Откриването на изложбата ще се състои на 16 февруари, от 18 часа, в галерия „Мисията“. Изложбата може да бъде посетена до 16 март 2023 г.

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал