Новини

ИЗЛОЖБАТА „ЕВРЕЙСКАТА УЛИЦА – РЕКОНСТРУКЦИЯ“ БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

10/03/2023

Многобройна публика се събра в Регионалния исторически музей – София на 9 март 2023 година на откриването на изложбата „Еврейската улица – реконструкция“. Експозицията е една от множеството инициативи,  инициирани и организирани от Държавния културен институт в рамките на проекта Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“. Изложбата е част и от Националната програма със събития и инициативи за отбелязване през цялата 2023 г. на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и в памет на жертвите на Холокоста.

Събитието беше открито от домакина и директор на Регионалния исторически музей – София доц. Венета Хаджийска, която подчерта ролята на музея за съхраняване на паметта за  драматичните събития от времето на Втората световна война и противопоставянето на плановете за унищожение на еврейските ни сънародници. Приветствени слова отправи и председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Директорът на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева-Димитрова благодари за усилената работа на екипа от Института по създаването на изложбата и на партньорите от българските музеи и преподаватели в Националната художествена академия – автори на експозиционния дизайн и мултимедия. Кураторът на експозицията Иванка Гезенко, експерт от Държавна агенция „Архиви“, също изказа своите благодарности и сподели удовлетворението си от успешното реализиране проекта, допринасящ за опазването на българското културното наследство и приноса на еврейската общност в неговото многообразие и богатство.

Изложбата е възстановка с помощта на артефакти и на дигитализирани материали на всекидневието на еврейската улица и културно наследство, създадено от общността в България. Включени са фотографии и предмети, свързани с еврейската култура и история, съхранени в Държавна агенция „Архиви“, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в София, Пазарджик, Кюстендил, Пловдив, Института по етнология и фолклористика с етнографски музей и Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и Исторически музей – Самоков. Визуализираните образци на еврейската материална култура са обособени в шест основни теми, които проследяват формирането и живота на еврейските общини в България, ролята на семейството за опазването на идентичността и вековните традиции, участието в икономическия и културния живот на България, сянката на драматичните събития, които обитателите на еврейските улици преживяват в годините на Втората световна война. В хронологично отношение изложбата разглежда периода след Освобождението на България. Онагледено е всекидневието на общността в много от българските градове.

В Музея за история на София изложбата може да бъде разгледана до 19 април 2023 г.

 

Предстоящо

ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ОТ МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО В ЧЕРНА ГОРА ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ“ ГОСТУВА В СОФИЯ
17 май – 16 юни 2023 г. Откриване: 16 май, вторник, 18 – 20:00 (с покани) Галерия „Мисията”, ул. „Алфред...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал