Новини

NEXT Balkan или следващата стъпка – българско съвременно изкуство гостува в Белград

27/04/2021

29-ти април - 15-ти май, 2021

Белград, галерии -  U10 Art Space, Vracar Gallery, Ostavincka Gallerija

Българско съвременно изкуство гостува в белградски галерии, тридесет български артисти, налагащи новото в настоящата сцена в страната, ще бъдат представени в продължение на две седмици в сръбската столица Белград. Събитието ще се проведе в три изложбени пространства, съпроводено от дискусии, музикални ивенти, пърформанси, които ще представят актуалното в изкуството на България.

Събитието е част от платформата NEXT Balkan и е организирано от българската фондация ДОМА Арт, в партньорство с Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България, Българско посолство в Белград, Kulturforum ODKR и Община Врачар.

Балканите са регион с богато културно и артистично наследство и с голям творчески потенциал, в който страните споделят сходен опит, както и социално-културни и икономически предизвикателства.

NEXT Balkan е платформа за обмен и сътрудничество между артисти и арт специалисти от страните на Балканския полуостров. След няколко успешни събития в София и Белград и предстоящи такива в Нови Сад и Сплит, платформата представя българско съвременно изкуство в Белград с фокус върху сегашната сцена  отвъд клишетата. Платформата включва серия от събития като изложби, конференции, пърформанси и колаборации между  българската/ балканската и световната сцена. Дълбокото влияние на културата върху обществото, както и огромният й потенциал за комуникация, културен и личностен обмен, дават на българското съвременно изкуство предпоставка за диалог в посока бъдеще.

Изложбата ще се състои в различни пространства в Белград и с три различни подтеми. Вернисажът ще се проведе в 18:00 на 29-ти април в U10 Art Space и ще продължи в общинска галерия „Врачар“ и в галерия „Оставинска“.

Като част от събитието на 30-ти април в KC Grad ще се състои разговор между български и сръбски гости, последван от концерт на българската съвременна поп звезда Мила Роберт и DJ Technobeton.

Акцент в програмата ще е 8 - часов пърформанс “The Embrace”/ “Прегръдката” - колаборация между българският артист Войн де Войн и сръбската артистка Марта Йованович в TEN Studio, Avala House от 12 ч. до 20 ч.

Това е едно от първите събития, поставящи фокус върху бъдещата сцена в България във взаимодействие с балканската през последните десетилетия.

Информация за всяко от пространствата и пълната програма може да се открие по- надолу  в текста.

Куратори: Войн де Войн и Мартина Стефанова

Предстоящо

Документална изложба „150 години Българска екзархия“
19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал