Новини

Изложбата „Дипломация и изкуство“ – картини от колекцията на Министерството на външните работи гостува в Художествена галерия „Борис Денев“, Велико Търново

29/11/2019

Изложбата "Дипломация и изкуство" беше представена от вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева в София в галерия "Академия", а по-късно и в Русенския Исторически музей. През следващите два месеца избрани произведения от колекцията живописни творби на Министерството на външните работи ще бъде представена в Художествената галерия на  Велико Търново. 
Изложбата „Дипломация и изкуство“ е част от програмата на Министерството на външните работи за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Представянето й през декември и януари в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново става възможно със съвместните усилия на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Художествената галерия и Община Велико Търново. 
Както за началото на новата българска държава, създадена от Търновската конституция през 1879 година са били нужни символите на суверенитета – материализирани в държавния герб, ордените и отличията, в паричните знаци, така и за дипломацията е било необходимо да даде израз на основните послания на страната. И един от най-добрите съюзници за тази цел са творбите на българските художници. Създаденото от поколения български художници говори за ценностите ни като общество: откритост и креативност, уважение към родното и отворени очи към света.
Художествената колекция на Министерството на външните работи има специфичен облик. Това не е музейна или колекционерска сбирка. Картините от фонда присъстват със свой „глас“ в представителните зали на министерството и десетки дипломатически мисии по света. Отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани от общи изложби, дарявани от авторите – днес те ни разказват за духа на своето време. Тази селекция дава представа как дипломатическата служба внимателно е отсявала автори с нестандартен почерк и дори такива, които господстващи идеологически схеми са отхвърляли като неприемливи. Това е  история на привличането, на избора на произведения и на автори с иновативна енергия. Тези картини присъстват в ритъма на дипломатическото всекидневие в посолствата на страната в Европа и чрез универсалния език на изкуството създават жив междукултурен диалог и взаимно разбиране.  
В изложбата са представени класически автори като Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Никола Танев и Васил Стоилов, Пенчо Балкански. Неуморна енергия блика от платната на Димитър Киров, Георги Баев и Никола Казаков. Неочаквано лирични са пейзажите на Петър Морозов, Никола Танев, Димитър Кожухаров и Светлин Русев. Представен е и Скулптурния парк, събрал най-емблематичните имена на българската скулптура. Проследена е ролята на българските художници в създаването на важни символи на националния суверенитет като паричните знаци и ордените.

Откриване на изложбата - 4 декември 2019 година.

Илюстрация: детайл от диптиха на Златю Бояджиев "Две сватби", създадена за Посолството на Република България в Париж

 
 

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook