Новини

Тържествено отбелязване на 24 май в Баку с изложбата „Светлината на буквите“

26/05/2023

На 23 май 2023 г. Посолството на България в Баку отбеляза настъпващия празник 24 май с откриването на изложбата „Светлината на буквите“, изготвена от Фондация „Елена и Иван Дуйчеви” съвместно с Държавния културен институт към Министъра на външните работи.  Под потронажа на посолството на Република България в Баку, домакин на събитието стана Бакинският славянски университет, в който от 1996 г. се преподава български език.

Събитието беше открито с приветствие от страна на г-н Анар Нагиев, ректор на БСУ, в което той направи кратка ретроспекция на отношенията между Азербайджан и България в областта на образованието. Посочи, че към момента български език се изучава от над 60 студенти на университета. 

Посланик Руслан Стоянов благодари на ръководството на университета за сътрудничеството, както за организирането и порвеждането на това важно събитие, така и за подкрепата им при осъществяването на редица мероприятия и визити на високопоставени български представители и визити на представители на университета в България.  В обръщението си посланик  Стоянов подчерта значението на празника 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с който отдаваме почит на приноса на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, на българските просвещенци и възрожденци, изградили нашия език, азбука и култура, нашата българската идентичност. Посочи, че България безспорно има повод за гордост като родина на кирилицата , която днес е една от трите официални азбуки в Европейския съюз.

Посланик Стоянов отбеляза и изключителната важност на функционирането в Бакинския славянски университет на център за български език и култура, чиято дейност е свързана с развитието на двустранните културни отношения и с промотирането на историята и културата на България сред младите хора в страната.

В заключение посланикът представи изложбата „Светлината на буквите“, която  е събрала най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в. и която е посветена на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий – важен етап от утвърждаването на славянската писменост. Подчерта, че оцеляването и съхраняването на славянската азбука се свързва с България, която играе ролята на „люлка” на духовната култура на славянските народи. 

Обръщението на посланика беше последвано и от изказване на доц. Бисерка Велева – Петрусенко, преподавател по български език в Бакинския славянски университет. Г-жа Велева проследи историята на създаването на българската азбука и разпространението ѝ сред славянските народи.

Церемонията продължи с рецитал на ученици и студенти на стихотворения, посветени на българската азбука, език и култура и завърши с изпълнение на химна "Върви, народе възродени".

Изложбата ще остане в Бакинския славянски университет до края на седмицата.

 

Ключови думи

24 май , Баку

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал