ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ събра Светозар Бенчев и Димитре Печич в галерия „Мисията“

17/02/2023

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и Белград -  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства катедра на Национална художествена академия очароваха публиката и изпълниха с висока естетика пространството. Присъстваха дипломати, посланици, професори и студенти от Националната художествена академия, ценители на съвременното българско и сръбско изкуство.

Проф. Свилен Стефанов от катедра „Изкуствознание“, дисциплина история на изкуството на ХХ век, откри изложбата с думите: „Бих искал да кажа нещо, което мен ме трогва в чисто професионален план от тази изложба. Проф. Печич е един от най-изявените професори в Сърбия, който се занимава именно с високия печат. Това, което виждате, може да ви се струва минималистично, но това е изключително сложна и тънка работа. Според мен в Сърбия имат изключителна школа в това отношение. Тук говорим за един редукционизъм. Всеки един детайл е на мястото си. Двамата автори ги обединява усещането за това кое и къде може да бъде съвременното произведение на изкуството, чувството за мярката се вижда. Всеки може да работи в една или друга техника, но в един момент всеки автор прави собствен избор. Проф. Бенчев и проф. Печич присъстват ярко в съвременното поле на изкуството, като изключително много държат на детайлите. Говорим за една изключителна висока култура на мислене. Предадено е днес в техните картини.“

Проф. Бенчев изрази благодарност за възможността заедно със сръбския му колга Димитре Печич да гостуват в галерия „Мисита“ и за отличната организация на изложбата. Той сподели за вдъхновението, което е черпил при подготовката на картините си от френски Алманах за изобразително изкуство от 1905 г., съдържащ фотографии на сирени.

Като домакин на събитието директорът на Института г-жа Снежана Йовева представи артистите и идеята за гостуването им в рамките на една от програмите „Балкански диалози“, чрез която се дава възможност художници от региона да се изявяват и комуникират чрез и с творчеството си.

Специален гост на събитието беше Посланикът на Република Сърбия Н. Пр. Желко Йович, който в официалното си приветствие подчерта колко са важни и полезни подобни проекти, които ни помагат да се опознаваме като приятелски съседи. Той благодари за инициативността на екипа на ДКИ и на артистите, избрали  да се представят чрез тази интересна обща изложба в София и пожела нови успехи.

 Творбите на двамата автори третират темата за въображаемия пейзаж по различни начини – като сцена, потънала в топла светлина, или място на бурни стълкновения между стихиите. Зрителят е поканен да навлезе в една бленувана реалност, пълна с хармония, както и да се гмурне в дълбините на подсъзнанието – пространство пълно с легенди, фантазии и предчувствия. Авторите, които се познават и са участвали в колективни международни прояви, сега за пръв път подготвят общ проект с Държавния културен институт към министъра на външните работи, като това е жест на приятелство, на обмен на идеи и създаване на взаимно споделено културно пространство. Изложбата може да бъде посетена всеки делничен ден до 16 март 2023 г.

Снимки: Стефан Марков

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал