Новини

ИЗЛОЖБА С ПЛАКАТИ НА ТЕМА СЪЖИТЕЛСТВО Е ЕКСПОНИРАНА В МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

23/01/2023

Изложба с български и чуждестранни плакати под надслов „Съжителство“ е подредена в Министерството на външните работи по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста – 27 януари.  

СЪЖИТЕЛСТВО – без насилие, без език на омразата, без посегателство върху човешкото достойнство е темата на творбите, специално подбрани от фонда на Международното триенале на сценичния плакат в София. Изложбата е част от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към министъра на външните работи. 

През 2001 година Божидар Икономов по покана на Йерусалимския музей за съвременно социо-политическо изкуство създава своя забележителен плакат COEXISTENCE, който продължава да пътува по цял свят. Днес, 22 години по-късно, Триеналето дава нов живот на темата, поставяйки я във фокуса на публичното внимание с желанието през нея да бъдат осмислени универсални и актуални послания. Мотото на десетото издание Силата на плаката е благодатна възможност за подбор на плакати, които визуализират нетърпимостта към насилието във всичките му форми и разновидности, към омразата и нейния език. Експозицията  е израз на гражданска, творческа реакция срещу агресията, антисемитизма и срещу редица предразсъдъци, трупани с години. Това са плакати, които убедително лансират идеята за толерантност, съвместно съществуване, зачитане на човешките права, отговорност към света и околната среда.

Държавният културен институт включва изложбата в програмата, с която отбелязва Международния ден за възпоменание на Холокоста – 27 януари. Антисемитизмът и Холокостът е най-драстичното проявление на нетолерантността, а тази колекция от плакати със силни и знакови послания прокарва ясна линия на осмисляне на всяко посегателство върху човешките права, правото на глас и съпротива срещу насилието. Към темата препращат  произведенията на прочути художници като Холгер Матис и Лекс Древински или театралният плакат на Гите Кат. Войната в Украйна също  е провокирала авторските позиции на Мила Лозанова и Георги Янков, чиито работи, заедно с останалите антивоенни плакати, убедително утвърждават правото на живот.

Изложбата може да бъде разгледана до края на февруари, след предварително записване за осигуряване на достъп на тел. 02/903 06 41.

Предстоящо

Изложба на съвременно турско изкуство беше открита в галерия „Мисията“
На 1 февруари в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал