ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

27/10/2022

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „NEXT Balkan“ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити, Леарт Рама, Мимоза Сахити и Юл Джафери с куратор Хана Халилай, които идват в София специално за събитието. В изложбата са събрани творби в разнообразни медии и направления на тематика свързана с хепънингите и посещението на клубове като мимолетен катарзис, нужда и акт на трансгресия срещу по-мащабните политически и социално-икономически фактори, които тласкат към състояние на физическа и емоционална изолация.

Събитието се открива в 18:00 ч. на 27 октомври в „Топлоцентрала“ - Регионален център за съвременно изкуство с коктейл, включващ специална серия от вина от Косово и в присъствието на Н.ПР. г-н. Делфин Плана – посланик на Република Косово в България и ще продължи в по-неформална обстановка от 20:30 ч. в галерия „Доза“ със специална прожекция на филма и разговор с артиста Леарт Рама.  

Програмата на събитието включва и два разговора на 28 октомври, петък, 18:00 ч. в Топлоцентрала и на 29 октомври, събота, 14:00 ч. в галерия „Доза“ с участието на групата косовски артисти и куратора Хана Халилай заедно с българската сцена и водещи специалисти относно развитието, сътрудничеството и обмена между балканските страни.

На 02 ноември от 18:00 ч. се открива и третата изложба с дипломатически акцент в галерия „Мисията“, към Държавния културен институт към МВнР, като част от програмата "Балкански диалози". След края на изложбите през декември най-доброто от събитието ще бъде представено в по-малък формат в новооткритата галерия към Посолството на Република Косово в България, където ще остане до края на годината.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура", Посолството на Косово в Република България, Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал