ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

27/10/2022

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „NEXT Balkan“ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити, Леарт Рама, Мимоза Сахити и Юл Джафери с куратор Хана Халилай, които идват в София специално за събитието. В изложбата са събрани творби в разнообразни медии и направления на тематика свързана с хепънингите и посещението на клубове като мимолетен катарзис, нужда и акт на трансгресия срещу по-мащабните политически и социално-икономически фактори, които тласкат към състояние на физическа и емоционална изолация.

Събитието се открива в 18:00 ч. на 27 октомври в „Топлоцентрала“ - Регионален център за съвременно изкуство с коктейл, включващ специална серия от вина от Косово и в присъствието на Н.ПР. г-н. Делфин Плана – посланик на Република Косово в България и ще продължи в по-неформална обстановка от 20:30 ч. в галерия „Доза“ със специална прожекция на филма и разговор с артиста Леарт Рама.  

Програмата на събитието включва и два разговора на 28 октомври, петък, 18:00 ч. в Топлоцентрала и на 29 октомври, събота, 14:00 ч. в галерия „Доза“ с участието на групата косовски артисти и куратора Хана Халилай заедно с българската сцена и водещи специалисти относно развитието, сътрудничеството и обмена между балканските страни.

На 02 ноември от 18:00 ч. се открива и третата изложба с дипломатически акцент в галерия „Мисията“, към Държавния културен институт към МВнР, като част от програмата "Балкански диалози". След края на изложбите през декември най-доброто от събитието ще бъде представено в по-малък формат в новооткритата галерия към Посолството на Република Косово в България, където ще остане до края на годината.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура", Посолството на Косово в Република България, Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал