Новини

Мобилна изложба на ДКИ „Българските градове - древност, която живее” гостува в град Чечина

28/07/2022

Мобилна изложба „Българските градове - древност, която живее” гостува в град Чечина, Италия. Проектът се реализира по инициатива на Генералното консулство на Р България в Милано и в партньорство на Държавния културен институт.

Генералното консулство на България в Милано в сътрудничество с град Чечина организира събитието “По следите на българите в Тоскана” и представяне на изложбата “Българските градове - древност, която живее” на 27 юли 2022 г. На него Анна Влаевска, бивш преподавател в Университета в Пиза представи своето изследване, в което се спря на исторически базирани данни за прабългарско присъствие и Италия и в частност в Тоскана. След лекцията бе открита изложбата на Държавния културен институт към министъра на външните работи “Българските градове - древност, която живее. Гостите бяха приветствани от кмета на Кастанието Кардучи г-жа Сандра Скарпелинии, от Генералния консул на България в Милано г-жа Таня Димитров, инициатор на събитието и съветника по култура на Чечина г-н Доменико ди Пиетро. Представяне на страната ни и връзките и с Италия направи г-н Джакомо Бручани, бивш студент на Анна Влаевска. Относно следите на българите в Тоскана Анна Влаевска се спря основно на изследването си за Болгери, което се намира на територията на община Кастанието Кардучи и връзката между имена на исторически личности и България. След презентацията г-жа Влаевска отговори на многото зададени въпроси предвид осезаемия интерес на присъстващите по темата.

 

Предстоящо

МОБИЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ДКИ „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
  Културен център „ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022 Откриване: 15 август 2022, 18 часа   На 15...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал