Новини

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ във фестивала „Дни на европейското кино“ в Япония

17/06/2022

На 15 юни в Националния филмов център в Токио в рамките на фестивала „Дни на европейското кино“ бе представен българо-японския игрален филм „Снимка с Юки“ (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов). На прожекцията присъстваха посланик Мариета Арабаджиева и представители на посолството.

Филмът беше излъчен пред пълна зала, приет бе много добре и предизвика голям интерес сред публиката. На прожекцията присъстваха представители на японските филмови среди и приятели на България.

В приветствието си към зрителите посланик Арабаджиева подчерта, че това е първата българо-японска филмова копродукция и изрази надежда да стимулира интереса към България и възможностите за сътрудничество.

След прожекцията бе проведено “Talk Show”  с участието японската актриса изпълнила главната женска роля във филма г-жа Кики Сугино и посланик Арабаджиева. Зрителите зададоха множество въпроси относно циганското малцинство в България, проблемите на раждаемостта в България и Япония, културните различия, снимачния процес и др.

Прожекцията и последвалото “Talk show” допринесоха за популяризирането на филма като пример за успешно сътрудничество в културната област.

В рамките на Дните на европейското кино в Япония филмът ще бъде прожектиран два пъти в Токио и два пъти в Киото. През ноември 2021 г. филмът е бил представен за първи път на Международния филмов фестивал в гр. Хирошима.

Предстоящо

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“
На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на книгата „Антология на миражите“ в галерия „Мисията“

На 5 юли от 18 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи ще бъде представена книгата „Антология на миражите“. В 400 страници, илюстрирани с близо 1000 авторски снимки, изданието събира всички мечтани пътешествия в един том. Тези 50  пътеписа на талантливи... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал