Новини

Филмът „Второто освобождение“ на Фестивала на европейския филм в Румъния

11/05/2022

На 5 май в кино „Eforie“ в столицата Букурещ се състоя прожекция на българския документален филм „Второто освобождение“ (2021 г.). Представен е в програмата на ХXVI Фестивал на европейския филм в Румъния от Посолството на Р България в Букурещ и със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Традиционно Фестивалът се организира от Румънския културен институт под патронажа на EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

В контекста на ситуацията в Украйна, тазгодишното издание на Фестивала на европейския филм в Румъния е под знака на солидарността с три теми по отношение на селекцията на представяните филми: война, мир и свобода. Повече информация за фестивала можете да намерите ТУК.

Документалният разказ на проф. Евелина Келбечева и кинорежисьора проф. Светослав Овчаров изследва на базата на архивни документи период от новата българска история - от есента на 1944 г. до зимата на 1947 г., свързан със съветската окупация на България. Изследвани са архиви на Министерството на външните работи, в които е съсредоточена информация от кореспонденцията със Съюзническата комисия за усилията на българската дипломация за постигането на справедлив мир. В тези архиви има и документи за окупационното поведение на съветските войски, което е станало важна линия в киноразказа. Консултант на филма е доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Филмът има своите премиери и награди на киногилдията на български фестивали, излъчването му по БНТ в началото на месец март 2022 година предизвика оживени дискусии. Филмът вече е свободно достъпен за публиката в YouTube канала на продуцента

Предстоящо

СБОРНА ИЗЛОЖБА “КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ – БАЛКАНСКИ ДИАЛОГ“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“
Откриване: 17 май, 18 часа, галерия „Мисията“, ул. "Алфред Нобел" №2 Normal 0 21 false false...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал