Новини

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНИЯТ ПРОЕКТ „ЩРИХ И СТИХ“ ПРЕДСТАВЕН В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

14/10/2021

На 13 октомври 2021 проектът на продуцентската къща „Компот Колектив“ – 12 анимационни филма, създадени по съвременни български поетични текстове, е представен с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.

Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ вече няколко години чрез представянето на някои от филмите в програмите на българските дипломатически мисии, подчерта в приветствието си към гостите г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Института. Сега участваме и в създаването на тази експозиция и каталог към нея с увереността, че креативната енергия, която той носи ще бъде още едно убедително послание за жизнеността на българската култура и потенциала й да комуникира страната ни и на международните сцени каза още тя.

Весела Данчева, по чиято идея се реализира проектът „Щрих и стих“ каза: Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа „Компот Колектив“. Знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм”. Проектът има подкрепата и на Национален фонд „Култура“, на Националния филмов център, а сред специалните гости беше и заместник-министърът на културата г-жа Весела Кондакова. Тя отбеляза в неформален план след откриването, че такива мултидисциплинарни и мултимедийни проекти са важни за културната сцена и достойни за представяне извън страната. 

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторския прочит и кино интерпретация на филмите са дело на режисьорите — Иван Богданов, Аспарух Петров, Борис Десподов, Милен Витанов, Йоана Александрова, Далибор Райнингер, Весела Данчева, Петя Златева, Наталия Атанасова, Борис Праматаров, Ина Николова и Дмитрий Ягодин.

Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. и се радват на национален и международен успех на филмови фестивали и кино форуми, отличени са с множество награди.

Експозицията е открита за посетители в галерия „Мисията“ при спазване на противоепидемиологичните мерки до 29 октомври 2021 г., от понеделник до петък, между 10 и 17 ч.

За повече информация – тел. 02 9030641.

Предстоящо

Държавният културен институт е партньор на Шестото издание на проекта „Поезия в метрото“
Между 8 ноември и 12 декември 2021 г. пътниците във вагоните и станциите на софийското метро ще могат да разнообразят пътуването си...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

По повод месеца на будителите галерия „Мисията“ е домакин на изложбата „Пътят на св. Кирил и Методий“ на БАН

Изложбата „Пътят на Кирил и Методий“ е създадена от Кирило-Методиевския научен център при БАН в подкрепа на сертифицирането на „Културния маршрут Кирил и Методий“ в рамките на програмата „The Cultural Routes of the Council of Europe“, която има за цел да покаже чрез пътуване през пространството и времето, как... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал