Новини

ДЪРЖАВЕН КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ И ДЪРЖАВЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ФИЛИП КУТЕВ“ ПОСПИСАХА ДОГОВОР ЗА ПАРТНЬОРСТВО

04/06/2021

 

На 4 юни се подписа договор за партньорство между Държавния културен институт към министъра на външните работи и Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Директорите на двете институции – г-жа Снежана Йовева и г-н Георги Андреев се обединиха около това с общи усилия и при условията на диалог и сътрудничество, да популяризират в различни инициативи и проекти уникалните творчески продукти от Ансамбъла, за целите на културната дипломация и междукултурния диалог.

            Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ е национален фолклорен ансамбъл, с национално значение и с международен принос в популяризирането на българския фолклор по света. Мисията на Ансамбъла е да “превежда” на сценичен език голямото многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. Дейността на Ансамбъла по своеобразен начин възражда, съхранява и разпространява тази древна и красива традиция, като същевременно влага нови творчески идеи при въплъщаването й. От създаването си до днес  Ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Това партньорство с Института е и по повод отбелязването през тази година на 70 години от създадения през 1951 г. ансамбъл от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес.

Държавният културен институт активира разширяването на своите партньорски взаимодействия през последните няколко години, като целта е да се популяризират важни за българската култура и идентичност творчески проекти в чужбина и да се подкрепя и насърчава българската артистична сцена.

Предстоящо

Oткриване на изложба „СБОРЯНОВО – ПРИРОДА И ПАМЕТНИЦИ, БОГОВЕ И ХОРА“
Oткриване на изложба „СБОРЯНОВО – ПРИРОДА И ПАМЕТНИЦИ, БОГОВЕ И ХОРА“, организирана в партньорство с Държавен културен...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“ гостува в МВнР

По повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организират... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал