Новини

Дни на Франкофонията в Израел с участието на България

22/03/2021

 

Тази година Дните на Франкофонията в Израел се състояха от 1 до 21 март. Събитието беше организирано от Френския институт в Израел и посолствата на страните-членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ), акредитирани в страната.  В програмата бяха включени филмов фестивал, форум на франкофонските науки, фестивал на гастрономията, конкурс по диктовка на френски език и литературни дебати. Всички събития се проведоха онлайн предвид въведените ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

Със съдействието на Държавния културен институт (ДКИ) от българска страна бе представен документалният филм „Да обичаш Кармен“ на режисьора Найо Тицин, който бе достъпен на платформите на Синематеките в Ерусалим и Холон от 4 до 11 март, но поради големия интерес към него периодът за гледането му бе удължен с два дни. В един от централните вестници в страната – „Аарец“, на 9 март бе публикувана рецензия от критика Хагай Хитрон за музикалните събития през седмицата, в която бе отделено специално внимание на българския филм. В нея се подчертават достойнствата на творбата, както и някои интересни факти от историята на пресъздаването на една от най-популярните опери. 

Линк към статията: https://www.haaretz.co.il/gallery/music/classicalmusic/.premium-1.9600020

В рамките на Дните на Франкофонията бяха представени видео обръщения на посланиците на страните-членки на МОФ в Израел.

В своето обръщение посланик Румяна Бъчварова отбеляза приноса на страната ни в тридесет годишната история на членството си в МОФ за укрепването на политическото измерение на франкофонията и за развитието на сътрудничеството между франкофонските страни. Тя подчерта успехите в преподаването на френски език у нас и дейността на Специализирания институт на Франкофонията за администрация и управление (SIFAM) и на Регионалния център на Франкофонията за Централна и Източна Европа (FRECIE).

В рамките на Фестивала на гастрономията посолството организира заснемането и излъчването на видео с участието на шеф Моше Барел, който е от български произход, представящо рецепта за българска баница.

 

Предстоящо

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”
Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал