Новини

Виртуална среща с изложбата „Хлябът“, гостуваща в МВнР

28/12/2020

            Държавният културен институт към министера на външните работи съвместно с Националния дарителски фонд „13 века България“ създадоха виртуално докосване до едно национално богатство изложбата „Хлябът“ с рисунки и текстове на художника, живял дълги години в САЩ Атанас Качамаков. Тя е част от колекцията на Фонда и е подредена в представителните салони на МВнР.

             Художникът и скулптор Атанас Качамаков не е много известен у нас, но има запазено място в историята на американското изкуство. Роден е в градинарското селище Лясковец през 1898 година, умра 1984. Учи в класа по скулптора на проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София. През 1924 година заминава за Париж, а след това за САЩ. През 1931 Качамаков печели Първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” от мрамор. Установява се в Холивуд и работи за някои от големите кинопродукции като „Песен на песните“, „Бен Хур”, „Царят на царете”, „Елена от Троя”, „Ноевият ковчег” и др.

            През 1979 г. творецът се връща в България и прави голяма изложба в Националната художествена галерия. Негови произведения (30 рисунки и 2 скулптури, дарение от художника) се пазят във фонд “13 века България”, като рисунките ще гостуват в МВнР до края на април 2021 г.

 

            „Изложбата „Хлябът“ е част от партньорските взаимоотношения между НДФ „13 века България“ и Държавния културен институт. Това е един от начините българското културно наследство, в случая на Атанас Качамаков, да бъде популяризирано и социализирано, затова и реализираме съвместно видео, в което д-р Мила Старейшинска-Ангелова, експерт от фонда и изкуствовед, разказва за тематиките в експозицията и  за самия творец.

https://www.youtube.com/watch?v=Wbv0pFBVTnc&ab_channel=Fund13vekaBulgaria

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

„НАДГРАЖДАНЕ II“ - виртуална изложба с нови картини от Художествения фонд на МВнР

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира 2021 година с позитивна и креативна нагласа чрез изложбата “НАДГРАЖДАНЕ II”. През април-май, 2020 година института организира първото издание на виртуалната експозиция „НАДГРАЖДАНЕ“ -  колективна онлайн изложба в галерия... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал