ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Поглед към спомените в живописната изложба на Мариета Конова

16/10/2020

На 15 октомври 2020 г. в галерия „Мисията“ беше открита живописна изложба на утвърдената съвременна българска художничка, доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново – Мариета Конова.

Експозицията с поетичното заглавие „Вчера“, която е вдъхновена от песента „Yesterday“ на „Бийтълс“ от 1965 г., обявена за най-добрата песен в историята на човечеството, представлява хронологични записки на поредица от срещи, пътувания, места, които авторът наблюдава и запечатва в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта.

На вернисажа, който се състоя при спазване на всички противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция, присъстваха изкуствоведи, дипломати, художници и ценители на изкуството, сред които скулпторът Иван Русев и българската художничка, живееща в Берлин, Антония Дуенде, преподоватали от НХА - проф. Валентин Лилов, проф. д-р Олег Гочев, проф. Сашо Рангелов, доц. д-р Димитър Добревски, доц. Емил Бачийски, доц. Роберт Цанев, от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново колеги и преподаватели на художничката, от катедра "Дизайн" на Техническия университет в София, от Център "Дуйчев" г-жа Светла Граданска и мн. др.

В своето приветствие директорът на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева отбеляза, че събитието е част от многобройните в програмата за отбелязването на 15-годишнината от създаването на института, а известната българска художничка Надежда Кутева представи творчеството на г-жа Конова. „Стилистиката напомня донякъде металното плетиво от архитектурата на Сецесиона, напомня и декоративната прецизност от миниатюрите на Николай Райнов. Уедрявайки формите и мазките, Мариета постига нещо ново – една съвременна сетивност с добре организирани контрасти, хармонично запълнени плоскости и звучене на цвета, което вече е кавалетно. Сюжетите са четливи, движението, ритъма, съдържанието на външния свят – изнесени на една нова, поетична висота. Прелъстителните образи на Сецесиона, изобилието на форми и цвят, съпоставката образ – пророда, веднъж излезли от витражите и литографиите на 20-те години (на XX век), биват транспонирани в нови форми. Излизайки извън догмите и правилата на „онова време“, М. Конова навлиза в естетиката на една нова, изцяло съвременна живопис.“ – каза г-жа Кутева.

Изложбата може да бъде посетена в галерия „Мисията“ до 30 октомври, пон-пет, 10:00-17:00 ч.

Ключови думи

изложби 2020 , живопис

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал