Новини

9-и май, Ден на Европа: Солидарност с Украйна

05/05/2022

Френското посолство и Френският институт в България, заедно с българския клъстър на EUNIC - Европейската мрежа на културните институти - и по-специално с Посолството на Австрия в България, Посолството на Кралство Испания в България и Институт Сервантес-София изразяват своята солидарност с Украйна със специална програма, която ще се проведе на 9 май 2022 г. от 17:30 ч. на площад „Славейков“.

Събитието е включено в българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС и се реализира с подкрепата на Столична община.

Артистът Християн Бакалов ще преобрази фасадата на Френския институт в България с инсталацията „PURE/Ukraine“. Създадена в цветовете на знамената на Франция и Украйна, тази творба, символизира надеждата за мир, живот и съпричастност към украинския народ. „Зрителите ще се потопят в нови преживявания, които ще провокират въображението им и ще изследват усещането им за реалност и имагинерност“, споделя Християн Бакалов.

Програмата включва рецитал на украинската музикантка Юлия Рубанова, първа цигулка, Фолкс опера Виена и ще продължи с изпълнения на групата „Latino Kopeles“, която ще накара гостите на площада да запеят с изпълнения на известни песни от Испания, Португалия, Италия, Франция, България и Украйна, в чиято подкрепа събитието се организира.

Посетителите на събитието ще имат и възможността да разгледат благотворителната интерактивна изложба „Малките свидетели на войната”, организирана от Kids Creativity Museum Kyiv и 121 Agency, и да направят дарения в подкрепа на украинските деца, жертви на войната.

Цитирайки думите на големия френския хуманист Албер Жакар „Отсега нататък най-необходимата солидарност е тази на всички жители на Земята“ организаторите ви канят да се присъедините към събитието на 9 май 2022 г. от 17:30 ч. на площад „Славейков“.

ПРОГРАМА

17:30 ч.: Начало

Инсталация « PURE/Ukraine » на артиста Християн Бакалов

Интерактивна благотворителна изложба „Малките свидетели на войната”, организирана от Kids Creativity Museum Kyiv и 121 Agency

18:00 – 18:30 ч.: Рецитал на украинската цигуларка Юлия Рубанова

18:30 – 19:15 ч.: Концерт на групата Latino Kopeles

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал