Новини

110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН ГЕЧЕВ

По този повод бе създаден късометражен документален филм за живота на знаменития български поет, драматург, белетрист, преводач и дипломат

01/02/2021

      На 29 януари се навършиха 110 години от рождението на големия български интелектуалец Стефан Гечев (1911 - 2000), една от най-значимите фигури в българо-гръцкото духовно и литературно общуване.

      Събитието бе отбелязано от посолството на Р България в Атина с представянето на късометражния документален филм „110 години от рождението на Стефан Гечев", който проследява основни спирки от богатия път на известния български поет, драматург, белетрист, преводач и дипломат. Проектът, който включва и детайлна информация за живота на Стефан Гечев и снимки от личния архив на твореца е дело на културната уеб платформа www.stefangechev.com

      През месец декември 2020 г. Държавният културен институт отбеляза 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция като инициира създаването на видео на платформата, в което посланик Кирил Топалов разказва за Стефан Гечев, споделя моменти от мандата си в Гърция в периода 1998-2002 г.,  както и опита си в задълбочаването на културните връзки между двете страни.

      Културната платформа бе представена и в авторитетното електронно списание за литература „Хартис“ (Атина) от Здравка Михайлова, литературен преводач и служител в Посолството на България в Атина.

      Филмът можете да видите тук:

През 1997 г. Съюзът на българските преводачи удостоява Стефан Гечев с Грамота за цялостна преводаческа дейност и за приноса му за популяризиране на гръцката литература в България (1997).

Гръцката държава също е отдала заслужена почит и признание към делото на Гечев за духовното опознаване и сближаване между българи и гърци, удостоявайки го с отличието „Златен кръст на почетния легион". Кметът на Атина Димитрис Аврамопулос го награждава със „Златен медал от Съюза на преводачите в Гърция“ (1998). През 2002 г. гръцкото посолство в София нарича библиотечна зала на негово име, в която е създаден музеен кът с бюст на Стефан Гечев, изработен от големия българския скулптор Георги Чапкънов.

 

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ гостува в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал