Новини

„ПРЕОБЪРНАТИ СЪЗВЕЗДИЯ“ НА ДЕМЕТРА ДУЛЕВА СЪБРА ДИПЛОМАТИ И ПОЧИТАТЕЛИ НА КНИГАТА В ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО“

01/06/2021

 

Държавният културен институт продължава с инициативата "Писатели дипломати", в рамките на която на 31 май се проведе премиерата на новата книга на българския филолог, писател и дипломат – Деметра Дулева. Романът със заглавие „Преобърнати съзвездия“ е историята на една жена, засягаща темите за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

Домакин на премиерата беше Литературен клуб "Перото". Книгата бе представена от философът и журналист - Тони Николов и г-жа Снежана Йовева-Димитрова – директор на ДКИ, а водещ беше Светлозар Желев, активист в областта на съвременната литература и книгоиздаване.

 Главният редактор на портал Култура и сп. "Култура" Тони Николов сподели за романа „Ако първата книга на Деметра Дулева „Странстващият албатрос“ е един роман за емиграцията, за чувствителността на минаването отвъд и травмите на прехода, то романът „Преобърнати съзвездия“ е негово продължение, което представя един много специфичен модел на зъвръщането или на миграцията.“

На събитието присъстваха университетски преподаватели, дипломати и ценители на съвременната българска литература. Сред гостите бяха и директорът на Дипломатическия институт – г-жа Таня Михайлова, г-н Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО и проф. Амелия Личева – главен редактор на „Литературен вестник“. 

Събитието е част от културната програма на Пролетен базар на книгата 2021.

Предстоящо

Международна изложба "Смела нова Земя: гледайки напред през спомените" показва съвременни български художници в Берлин
По време на огромни промени за човечеството е уместно да мислим за това, какво бихме направили по различен начин, ако имахме...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“ гостува в МВнР

По повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организират... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал