Новини

„Нови перспективи за културното сътрудничество ЕС-Западни Балкани“ - Международна конференция Белград

25/06/2018

На 20 юни 2018 в Белград, Република Сърбия се открива Международната конференция „Нови перспективи за културното сътрудничество ЕС-Западни Балкани“. Тя ще се проведе от 20 до 22 юни в рамките на форума „Творческа Европа 2018“ – традиционно събитие на бюрото на Творческа Европа Сърбия, което тази година се организира съвместно  с посолството на Р България в Белград и Държавния културен институт към МВнР като част от програмата Българското председателство на Съвета на ЕС. Партньори в организирането на конференцията са Делегацията на ЕС в Сърбия, EUNIC Global. Участват и представители на Европейската служба за външна дейност, експерти от Генералните дирекции на ЕК – DG NEAR и DG EAC.

Програмата е посветена на въпросите за международните културни отношения и сътрудничеството между Западните Балкани и  Европейския съюз, а резултатите от Форума ще бъдат отправна точка в дискусиите за културната стратегия на ЕС в региона.

Другата основна тема на Форума ще бъде отбелязването на  Европейската година на културното наследство. Основните теми, представени чрез панели, лекции, уъркшопи и изложби са:

-    Културно сътрудничество, международни отношения и промяна във възприемането на Западните Балкани като пространство на разширени културни взаимодействия;

-    Европейска година на културното наследство; култура на възпоменанието и историята, европейско културно наследство и неговите  културни, социални и икономически потенциал и добавена стойност;

-    Практически дискусии – специалният раздел в Новата европейска програма за култура, насочен към региона.

С участието на голям брой местни и чуждестранни експерти Форумът ще предложи рамка за диалог за миналото и съвместното планиране, за по-добро и по-отговорно европейско бъдеще.

Програмата на форума - в прикачения файл.

Предстоящо

Конкурс за продкрепа на млади таланти в съвременното изкуство


     Национален дарителски фонд „13 века...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook