Новини

„Нови перспективи за културното сътрудничество ЕС-Западни Балкани“ - Международна конференция Белград

25/06/2018

На 20 юни 2018 в Белград, Република Сърбия се открива Международната конференция „Нови перспективи за културното сътрудничество ЕС-Западни Балкани“. Тя ще се проведе от 20 до 22 юни в рамките на форума „Творческа Европа 2018“ – традиционно събитие на бюрото на Творческа Европа Сърбия, което тази година се организира съвместно  с посолството на Р България в Белград и Държавния културен институт към МВнР като част от програмата Българското председателство на Съвета на ЕС. Партньори в организирането на конференцията са Делегацията на ЕС в Сърбия, EUNIC Global. Участват и представители на Европейската служба за външна дейност, експерти от Генералните дирекции на ЕК – DG NEAR и DG EAC.

Програмата е посветена на въпросите за международните културни отношения и сътрудничеството между Западните Балкани и  Европейския съюз, а резултатите от Форума ще бъдат отправна точка в дискусиите за културната стратегия на ЕС в региона.

Другата основна тема на Форума ще бъде отбелязването на  Европейската година на културното наследство. Основните теми, представени чрез панели, лекции, уъркшопи и изложби са:

-    Културно сътрудничество, международни отношения и промяна във възприемането на Западните Балкани като пространство на разширени културни взаимодействия;

-    Европейска година на културното наследство; култура на възпоменанието и историята, европейско културно наследство и неговите  културни, социални и икономически потенциал и добавена стойност;

-    Практически дискусии – специалният раздел в Новата европейска програма за култура, насочен към региона.

С участието на голям брой местни и чуждестранни експерти Форумът ще предложи рамка за диалог за миналото и съвместното планиране, за по-добро и по-отговорно европейско бъдеще.

Програмата на форума - в прикачения файл.

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал