ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

„Ин и Ян в Синдзян” - изложба в Галерия "Мисията"

04/07/2014

По повод 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай на 3. 07. 2014 г. в галерия „Мисията” беше открита фотоизложбата „Ин и Ян в Синдзян” на фоторепортера Румяна Тонева.

Приветствия към гостите на събитието отправиха директорите на двата института. Специален гост бе и г-н Орбецов – директор на дирекция „Азия, Австралия и Океания” в МВнР. Всички те оцениха високо изложбата и подчертаха нейното открояващо се присъствие в календара на събитията, посветени на годишнината. Изразено бе общо пожелание експозицията да допринесе за взаимното опознаване на двата народа в областта на междукултурния диалог.

Авторът на фотографиите – г-жа Румяна Тонева, сподели с вълнение своите впечатления от гостуването си в провинция Синдзян. Тя изрази своята дълбока благодарност към Посолството на Република Китай в София и лично към посланик Уей Дзинхуа, който също присъства на събитието.

Гости на откриването бяха и посланикът на Корея, представители на чужди мисии в София, дипломати от МВнР, журналисти и представители на културни институции.

 

За изложбата „Ин и Ян в Синдзян”

„Нова земя – така най-често превеждат името на Синдзян.Това място съчетава смайваща природа, удивително строителство, забележителен напредък и хилядолетна история. Провинцията е дом на 22 милиона души от 47 етноса, които населяват най-големия автономен район на Китай.

В Синдзян - Уйгурски автономен район бях през август миналата година, казва Румяна Тонева, заедно с още 13 колеги фоторепортери от различни страни, по покана на китайското национално радио. Имах уникалната възможност да се докосна до хилядолетната култура, различните традиции, забързаното съвремие и удивителна природа на най-многоликата китайска провинция. Снимките ми имат амбицията да направят зрителите съпричастни към един различен, много жив и разнообразен свят, в който пясъците имат свой характер, форми и плътност, скалите и пещерите пазят свидетелства за живота на предшествениците, а хората пренасят през вековете древните си обичаи и култура.”

 

За Румяна Тонева

Работи като фоторепортер във вестник "24часа" от 1994г. Автор е на три самостоятелни изложби. Първата – „Сирия-приказки от десет нощи” представя страни от живота, историята, културата и религиите на сирийския народ и е представена последователно във Военния клуб и зала „България”. „София от небето под земята” събира образите от една въздушна обиколка над столицата и в продължение на месец е представена в метростанция „Сердика”. ”Сахара – щрихи” е третата изложба на Румяна Тонева, представена в сградата на Народното събрание през 2012 г. и в рамките на „Салон на изкуствата 2014” в НДК.

 

Изложбата ще може да бъде видяна до 18 юли в галерия „Мисията” на ул. Алфред Нобел 2, с вход от ул. Александър Жендов.

Ключови думи

фотография , изложби 2014

Предстоящо

МОБИЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ДКИ „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
  Културен център „ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022 Откриване: 15 август 2022, 18 часа   На 15...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал