Новини

С ИЗЛОЖБА СЕ ОТБЕЛЯЗВАТ 90 ГОДИНИ ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АРЖЕНТИНА

16/07/2021

На 16.07.2021 се откри фототипната документална изложба „Аржентина и България: 90 години приятелство“ като събитието е част от поредица инициативи, с които през настоящата година България и Аржентина отбелязват 90-тия юбилей в установяването през 1931 г. на дипломатическите си отношения. То се реализира  като партньорски проект между Посолството на Аржентина в България, Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на дирекция „Америка“ към МВнР. На откриването присъстваха много гости - дипломати, изследователи на българо-аржентинските взаимоотношения, журналисти, университетски преподаватели и др.

Приветствено слово на откриването на изложбата произнесе заместник-министъра на външните работи г-жа Зарица Динкова, която подчерта: „Република Аржентина е  първата страна в Латинска Америка, с която България установява дипломатически отношения. Отдаваме приоритетно значение на политическите, икономическите и културни връзки между нашите две страни“. Българо-аржентинските връзки имат не само богата история, но и голям потенциал, включително на историческата българска общност в Аржентина. Страната ни е разпознаваема в Аржентина благодарение на многобройната българска общност, която е живата връзка между нашите две държави и представлява естествен мост за задълбочаване на приятелството между нашите два народа“, заяви г-жа Зарица Динкова. Тя изрази убеденост, че по-нататъшното развитие. на традиционно приятелските отношения между България и Аржентина е споделена цел и на двете държави.

 „Тази изложба е част от общата ни история в областта на дипломацията, но също така представлява пътеводител, за да продължат Аржентина и България да надграждат своите двустранни отношения в бъдеще.“ – изтъкна в своето вълнуващо слово н. Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, Посланик на Аржентина в България.

Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева също приветства гостите, като подчерта колко важни и устойчиви във времето са културните и човешки връзки между двата народа и това е видно от богата на информация и снимки изложба.

Експозицията е своеобразен разказ, чрез който се проследяват историческите процеси и свързани с тях събития от пристигането на хиляди българи в  Аржентина в края на XIX и началото на XX век. Те свидетелстват за събитията от политически, икономически и културен характер, наред с други области, могат да се видят дипломатическите документи, основополагащи отношенията, както и снимки на личности от всяка една от двете страни и тяхната дейност в другата. Отделено е специално място на националните герои на двете страни - освободителят генерал Хосе де Сан Мартин и борецът за свобода Васил Левски. Темата за Антрактида, разкриваща силните приятелски връзки между България и Аржентина също има своето място в паната.

Изложбата ще остане до 31август в Министерство на външните работи

Предстоящо

EQUILIBRIUM/РАВНОВЕСИЕ: ЛИРИЧНО И ЕКСПРЕСИВНО ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС И РИСУНКИ НА ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ И АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ
  21 юли - 20 август, 2021 Откриване: 20 юли, 19 ч. от професор Чавдар Попов Триъгълна кула на Сердика София, бул. „Княгиня...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ в МВнР

юли - септември 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   По повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал