ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Представяне на издания на Института по балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“

09/06/2022

На 8 юни 2022 г. (сряда) от 17:30 ч. в галерия „Мисията“ към Държавения културен институт бяха представени най-новите издания на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките: албумите „101 картини от България“ и "101 Paintings from Bulgaria", колективните монографии „Градът на Балканите: пространства, образи, памет“, “Cities in the Balkans: Spaces, Faces, Memories” и „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“, както и юбилейното издание на Studia Tracica, подготвено по случай 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН.

Събитието откри госпожа Снежана Йовева, директор на ДКИ, която изрази радостта си от възможността двата института да работят заедно. Изданията бяха представени от проф. д-р Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика. Тя отбеляза, че най-вълнуващото издание е албумът "101 картини от България", който включва творби на архитект Белин Моллов, пресъздаващи значими обекти от България. Книгата има и английска версия. В него са включени забележителни архитектурни паметници и са представени 20 архитекти – 10 български и 10 европейски. „Албумите са чудесен спомен от България за сънародниците ни, живеещи извън Родината. Носят белега на творчеството, на вдъхновението и  красотата. България е пресъздадена по един красив и вълнуващ начин“, сподели госпожа Прешленова.  

Институтът по балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ e основен научен център в национален мащаб и координатор в областта на балканистичните изследвания в Югоизточна Европа. В края на събитието двата института подписаха меморандум за партньорство. Те ще обединят усилията си при осъществяване на съвместна дейност в областта на културата, при представяне и популяризиране на различни инициативи и проекти и при насърчаване развитието на творческата дейност и културната дипломация.

Предстоящо

МОБИЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ДКИ „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
  Културен център „ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022 Откриване: 15 август 2022, 18 часа   На 15...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал