ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на съвременно турско изкуство беше открита в галерия „Мисията“

02/02/2023

На 1 февруари в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита колективната изложба „Следи от съвременното турско изкуство“. В нея са включени произведения на изкуството от съвременни турски артисти, които изследват темата за културното наследство. Събитието е първото от поредицата културни инициативи в България, организирани от Посолството на Република Турция, по повод навършването през 2023 г. на 100 години от установяването на Турската република.

Изложбата беше официално открита от зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев с приветствие от името на министър Николай Милков, и той подчерта: „Двете държави са пример за традиционно добри междусъседски отношения. Турция е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България, както и стратегически инвеститор у нас. Между двете държави съществува значителен потенциал за допълнително развитие в тази област.“ Н.Пр. Айлин Секизьок, посланик на Посолството на Република Турция в София,  изрази благодарност към министерството и към Държавния културен институт за партньорството и реализацията на тази изложба, свързана с отбелязването на годишнината. Директорът на института Снежана Йовева-Димитрова като домакин изрази удовлетвореността от отличното партньорство с турската дипломатическа мисия и че именно чрез изкуство и култура междусъседските взаимоотношения се развиват. Вълнуващи бяха изказванията  и на част от авторите, пристигнали специално за откриването на събитието: Сирет Хуяк – художник и един от кураторите, проф. д-р Деврим Ербил – един от най-изтъкнатите съвременни турски художници, определян като „поет на живописта“. В препълнената галерия присъстваха дипломати, народни представители, художници, журналисти и любители на съвременното изкуство.

Изложбата е била представяна до сега в различни градове на Турция под по-общото заглавие „Следи от анатолски цивилизации“. Тя включва произведения на изкуството от 32 съвременни турски артисти с координацията и кураторството на турските художници Мерал Озтерк и Сирет Хуяк. Освен живопис, изложбата представя и други форми на изобразителното изкуство, като скулптура и керамика.

В рамките на събитието, на 3 февруари от 10:30 ч. в галерия „Мисията“, известният турски художник Деврим Ербил  ще се срещне с българските художествени кръгове в рамките на отворена дискусия за развитието на съвременното турско изкуство.

Авторите, участващи в изложбата, са: Алайбей Кароглу, Айдин Аян, Балкански Нации Ислимиели, Берна Окан, Бунямин Баламир, Девабил Кара, Деврим Ербил, Екрем Караман, Ергин Инан, Ерол Килич, Ертугрул Атеш, Гюлтен Имамоглу, Халил Акдениз, Хасан Киран, Хасан Ранстгелди, Химмет Гюмра, Ихсан Чакичи, Илхам Енвероглу, Илхан Марасали, Кадир Кисиноглу, Кемал Улудаг, Лютфу Капланоглу, Мелихат Тузун, Мерал Озтурк, Мустафа Джеват Аталай, Мустафа Пилевнели, Мутлу Башкая, Ондер Айдин, Семих Бююккол, Сирет Хуяк, Сюлейман Саим Теккан, Захра Чобанли, Селма Шахин.

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал