Новини

Изложбата „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“ гостува на МВнР

11/10/2021

През месец октомври 2021 г. в изложбеното пространство на етаж 7 на Министерството на външните работи е представена документалната изложба „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“, плод на сътрудничеството между Държавната агенция „Архиви“ и Посолството на Кралство Испания в България.

По повод предстоящия Национален празник на Испания на 12 октомври Н. Пр. Алехандро Поланко – посланик на Кралство Испания в Р България днес посети и представи изложбата на зам.-министъра на външните работи Зарица Динкова, зам.-министър Василий Такев, директора на Държавен културен институт Снежана Йовева-Димитрова, директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова и на други дипломати от МВнР.

Документалната изложба обхваща историята от отварянето на съответните дипломатически легации и почетни консулства, подписването на търговско-икономически споразумения между страните до официални посещения и политически и дипломатически контакти. Включени са важни моменти, довели до трайните настоящи отношения, които към днешна дата се основават на взаимната принадлежност към европейските институции.

Изложбата показва как социалните, човешки, културни и емоционални свързаности датират още преди официалното установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Виждаме как литературата, езикът и другите художествени дейности на писатели, историци, преводачи, журналисти, художници, преподаватели - български и испански - са послужили като проводник за взаимния интерес към историята и културата на двете страни.

Показана за първи път в изложбената зала на Държавната агенция „Архиви“ в София, през ноември 2020 г., изложбата е пътувала през 2021 г. до Велико Търново (март), Пловдив (април), Варна (юни), Бургас (юли). 

Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатическите мисии, културни институти и регионални музеи, галерии. Посещението на изложбата ще се осъществява след предварително записване на тел. 02 903 0641, поради необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки.

Предстоящо

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“
На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“

На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще бъдат представени заедно с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.  Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ от няколко години чрез... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал