Новини

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 150-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ БЕШЕ ОТКРИТА В МВНР

20/04/2021

На 19 април от 11.00 ч. в обновеното експозиционно пространство на 7-ия етаж на МВнР беше открита представителна документална изложба „150 години Българска екзархия“, реализирана от екип към Института на исторически изследвания към БАН.

Сред гостите на официалното събитие, състояло се в ограничен състав поради епидемичната обстановка, бяха авторите на изложбата проф. Александър Гребенаров и доц. Буряна Бужашка, г-жа Майа Бужашка, художник на изложбата, г-жа Ваня Стоянова, г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Български училища зад граница“ – МОН,     г-н Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ – МС, Протодякон Иван Петков,  доц. Венцислав Велев, съветник в  Министерство на културата, учени, дипломати, експерти и др.

Изложбата беше открита от вицепремиера и министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева, която в словото си подчерта: “Българската православна църква и християнската вяра имат много значимо място във вековната наша история“. Тя допълни: „Дори във времена, когато българската държава не е съществувала на картата на света, църквата е била онази обединяваща сила, която е съхранявала вярата, културата и дори езика ни.“

С откриването на изложбата Министерството на външните работи и Държавният културен институт се присъединяват към отбелязването на 150-тата годишнина от създаването на Екзархията, учредена през февруари 1871 г. на Първия църковен народен събор в Цариград, подчерта и в изказването си директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева-Димитрова. Изказване по време на събитието направи и проф. Гребенаров, който представи екипа, работил по проекта, основни акценти от експозицията и специалния двуезичен каталог.

По време на изложбата на г-жа Екатерина Захариева беше връчен плакет „150 години Българска екзархия“ в чест на усилията й за опазване на културно-историческото наследство на България зад граница. Почетен плакет беше връчен и на авторите на изложбата: проф. Гребенаров и доц. Бужашка.

Паната в изложбата проследяват исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното движение. Те очертават значението на Екзархията за формиране и поддържане на българското национално съзнание и култура.  Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – Български исторически архив, Македонски научен институт, Тракийски научен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна църква в Истанбул и др.

Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи и ще бъде достъпна до 21 май след предварително записване на тел 0889005082.

Ключови думи

изложби 2021 , екзархия

Предстоящо

Документална изложба „150 години Българска екзархия“
19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Документална изложба „150 години Българска екзархия“

19 април – 21 май, 2021 г. Откриване: 19 април, 2021, 11:00 ч. МВнР, 7. Етаж На 19 април от 11.00 ч. в експозиционното пространство на 7-ия етаж на МВнР ще бъде представена документалната изложба „150 години Българска екзархия“, подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките по... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал