ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

15/07/2022

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“.

Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева при откриването. Миглена Савова-Оклер се включи и в една от ярките онлайн инициативи на института #останетесивкъщисизкуство, като направи и дарение на свое произведение за обогатяване на Художествения фонд на МВнР през 2020 г. Днес тя, заедно с още един творец от Женева Аник Беркла, ни пренасят във видимото, но и в търсене на невидимото, с ярки въздействащи женски образи, които ще откриете в изложбата, ще разпознаете световни артисти, политически лидери, изследователи, жени, които имат принос в обществото. Ролята на жената в социално-политическия, културния, научно-изследователския свят, видяна през лицата и тяхната сила на въздействие е интерпретирана от Миглена Оклер много прецизно, а в творчеството си Аник Беркла показва сюжети от необятния свят на „невидимото“, микрокосмосът,  богат с невероятно разнообразни форми, процеси на развитие и въздействащи на „видимия“ свят.

На откриването присъстваха и Шарже д'аферът на Швейцарското посолство Ролф От, дипломати, гости и ценители на съвременното изкуство.

Миглена Савова Оклер е родена през 1965 г. в България. От 2003 г. живее и работи в Женева, Швейцария. В работата си тя използва различни медии, като живопис, колаж, фотография, графика и скулптура. С множество самостоятелни и колективни изложби в Германия, България, Франция, Италия и Швейцария, нейни творби са част от колекциите на Музея на колажа и асамблажа в Ню Мексико, Museum Artcolle във Франция, Колекция Copeland в Нова Зеландия, както и в редица частни колекции в Европа и Съединените американски щати. През 2009 г. Савова Оклер е удостоена с наградата Artcolle на 16-та изложба за съвременен колаж в Париж.

Аник Беркла завършва Висше училище за визуални изкуства и училище за приложни изкуства в Женева,  секция „Декоративни изкуства - създаване на обекти“. Член е на групата Visarte в Женева, на ASDG, Асоциацията на скулпторите в Женева и на LABEL GENEVE, Женевската асоциация на занаятите. Винаги в търсене, тя влага в работата си много креативност, изразяваща свят, в който микроорганизми, полени и други хидрозои се преплитат. Нейните керамични обекти, създадени с голяма педантичност, концентриращи енергия и сила, сякаш дишат в ритъма на собствен живот.

Изложбата може да бъде разгледана до 12 август всеки делничен ден в галерия „Мисията“.

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал