Новини

„Старото ново“ на София хартиен арт фест 2022

11/05/2022

10 май – 10 юни

Откриване: 10 май, 18.00 ч.

Изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“

Регионален исторически музей – София

Адрес: бул. „Княгиня Мария Луиза“, 16

 

 

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ за пореден път представя в зала „Триъгълна кула на Сердика“ изложба от най-престижния си раздел – Биенале за хартиено изкуство. Изложбата „СТАРОТО НОВО“ е кураторска селекция на произведения от колекция „Аматерас“.           

В настоящата ситуация със затруднена логистика поради Ковид-19 и войната в Украйна много от артистите по цял свят са сериозно възпрепятствани да участват в международни събития. Затова организаторите от фондация „Аматерас“ решиха да представят в тазгодишното издание на Биеналето произведения от колекция „Аматерас“, които са били наградени или дарени през годините и са участвали в София хартиен арт фест и Аматерас годишен конкурс/изложба за хартиено изкуство. Това е специален жест към всички автори, подкрепящи събитието и същевременно допринасящи за разпространението на това изкуство. Фондация „Аматерас“ иска да благодари на своите автори и да покаже произведенията в нов контекст, като ги представи в различна изложбена среда. 

Това е втората изложба от Биеналето, с която София хартиен арт фест приканва зрителите в едно специално арт пространство на РИМ – София, където история и съвременност се преплитат. Произведенията отправят послания за утвърждаване на човешките ценности и опазване на мира и сигурността на планетата. Човешката история винаги е била съпътствана от изпитания и инсталацията „Гладните Духове“ на Хелън Фредерик е отражение на погълнатите души от войната във Виетнам. Фигуралните обекти на Ирене Рамензее са в диалог с инсталациите на Ренате Швайцер и Даниела Тодорова, отварящи темата за човека, неговите житейски фази и връзката му с природата. Мълчаливо застиналата инсталация на Сумико Тасака завършва този диалог и насочва вниманието към инсталацията на Мариан Коломбани, сантиментално откровение за традициите, семейството и нелекия път в едни по-стари времена в Европа. Левитиращият обект на Аделина Раковска създава допълнително усещане за преминаване през времето и пространството, насочвайки ни към инсталацията на Марсел Бенаму, оставила своето откровение в стари страници от архивни дневници.

Селекцията представя 15 автори от 6 държави, които надскачат географския и културологичен принцип и звучат като едно цялостно послание за добруване и мир. От утвърдените автори в Биеналето за хартиено изкуство за тази изложба са селектирани следните автори: Рей Томазо, Хелън Фредерик, Никол Донъли и Бил Пенбърг от САЩ, Ирене Рамензее и Ренате Швайцер – Германия, Даниела Тодорова, Лаура Димитрова, Атанас Михалчев, Аделина Раковска и Валентин Бакърджиев – България, Сумико Тасака – Япония,  Мариан Коломбани и Марсел Бенаму – Франция и Анна-Мая Бергман – Финландия.

Програмата включва представяне на авторите в социалните мрежи и уъркшоп за деца на 1 юни в централната сграда на РИМ – София  с тема арт книга.

ДКИ е партньор на събитието.

 

За повече информация:

www.amateras.eu

www.facebook.com/sofiapaperartfest

www.instagram.com/sofiapaperartfest

www.youtube.com/channel/UCwL8qYaDdSVImPnmh9iJfcQ

Предстоящо

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков
Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал