ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

„Париж - приказна магия” - изложба на Милена Йоич и Ан де Колбер

25/03/2014

На 21 март 2014г. по случай Деня на Франкофонията в галерия „Мисията” се представи селекция от изложбата „Париж - приказна магия” на Милена Йоич и Ан де Колбер Христофоров.

Изложбата се явява духовен мост между две култури – българската и френската, които съчетани под формата на сакралното изкуство, въпреки своята различна природа, придобиват значение на едно цяло. За пореден път се доказа, че изкуството, независимо от своята същност има силата да сплотява и обединява, за него няма граници и именно това разкрива изложбата на двете велики дами, за които да творят е най-голямата благодат в живота им, доказателство, за което са и техните произведения. Творбите, представени по този начин, ще допринесат за сплотяването и обогатяването на българо-френските културни отношения.

Милена Йоич е родена в София. Завършила е Висшето училище за изкуства и художествени професии в Париж, където живее и работи в последните 20 години. Има многобройни изложби във френската столица. Излагала е произведенията си в Лувъра, на Айфеловата кула, в кметството на Париж. Някои от нейните творби са част от Художествения фонд на МВнР.

Ан де Колбер-Христофоров е родена в Прованс, Южна Франция, но живее и работи в Париж. Произхожда от популярната френска фамилия Колбер, чийто най-известен представител е Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Работата на Ан де Колбер-Христофоров се простира в областта на живописта, графиката, илюстрацията и текстила.

Експозицията бе открита от министъра на външните работи на Р. България Кристиан Вигенин.

Предстоящо

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи
„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал