ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

„ЗЕМНИ СИЛИ“ самостоятелна изложба на Нина Русева (със специалното участие на Иван Русев)

09/03/2022

галерия „Мисията“, София, ул. „Алфред Нобел“ 2 

8 -31 март, 2022 г.

Откриване: 8 март, вторник от 18:00 ч.

 

Галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министъра на външните работи има удоволствието да представи живописна изложба на талантливата българска художничка, която живее и работи в гр. София - Нина Русева. В изложбата със своя пластика като специален гост ще се включи и нейният баща, известният скулптор Иван Русев. 

Живописните платна, които Нина Русева рисува през периода на изолацията от пандемията, са вдъхновени от българската природа и по-конкретно от пещерите по балканските земи. Тя преоткрива красотата и се вдъхновява от съвършените природни форми в пещерата „Магурата“. Като контекстен паралел и вдъхновение е творческото инспириране от една друга пещера, в Република Северна Македония - „Врело“, която е в близост до гр. Скопие. Срещата й с колоните близнацис кристално бял цвят, високи около 6 м., други причудливи форми, множеството сталактити и сталагмити, както и т. нар.концертни залидават идеята на авторката да твори в темите за срещите, за диалога и за истинската сила на камъка. В чисто пластически възглед, това което много я впечатлява и се стреми да предаде в платното през нейния поглед на творец е как да бъде пресъздадено пространство, което е мащабно, смазващо, дори на моменти смразяващо. 

За творческия подход при създаването на платната си Нина Русева споделя: „Опитвам се да се доближа до някакво мистично иреално внушение чрез цвета. Противоположно на палитрата и цветовия диапазон, който ползвам и с който съм разпознаваема като творец - ярки, силни и чисти тонове, тук в изложбата ми „Земни сили“ гамата е друга: по-тъмна, пастелна, по-дълбока, като не спирам да експериментирам, да наслагвам слоеве боя – така, както времето е наслагвало слоеве в пещерите и са достигнали с цялата си сила, мощ и въздействие до наши дни. Опростявам формата и достигам до изчистена абстракция, без претенции за цялостно наподобяване на натурата.“ 

Изложбата е част от програмата на Държавния културен институт „Балкански диалози“.

Нина Русева завършва през 1996 г. Средното художествено училище за приложни изкуства в София, специалност "Текстил". През 2002 завършва Националната художествена академия в специалност "Живопис", Квалификационна степен "Магистър", а от 2021 г. е „Доктор“ по изкуствознание и изобразителни изкуства в Националната художествена академия. 

Предстоящо

Изложба „Следи от съвременното турско изкуство“ в галерия
Изложба „Следи от съвременното турско изкуство “ Галерия „Мисията“ , София 1-10 февруари 2023 г. Откриване:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал