Новини

„Дон Кихот в мрака“ – ценностите на хуманизма преди дълга

19/06/2019

Разказ за бразилския дипломат, „Праведник сред народите“ - Луиз Мартинс де Соуза Дантас

На 18 юни в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР беше отркита изложбата „Дон Кихот в мрака“, посветена на бразилския дипломат Соуза Дантас, който на поста си в Париж и Виши във Франция в предвоенните години – до 1942 г. спасява живота на стотици европейски евреи.

Изложбата “Дон Кихот в мрака” е създадена от „Дом Стефан Цвайг“, в Петрополис, Бразилия, а представянето ѝ в България е организирано по инициатива на Посолството на Федеративна република Бразилия в София.

Соуза Дантас рискува кариерата си, издавайки спасителни визи за Бразилия, арестуван е от Гестапо и депортиран в Германия почти до края на войната. Умира през 1954 г. и оттогава името му остава случайна препратка в историческите архиви. В  неговата историята се повтаря правилото -  дипломатите-спасители обикновено не настояват да се знаят много подробности за техните действия. Въпросът за предоставяне на визи за бежанците от нацисткото преследване те разглеждат като потвърждение на ценностите на своите общества.

За проявените от бразилския дипломат смелост, героичност и хуманизъм Музеят на Холокоста - Яд Вашем, в Йерусалим, дава на Соуза Дантас званието „Праведник сред народите“ през 2003 година.

На откриването на изложбата присъстваха редица дипломати и гости,  представители на еврейската общност в България.

Експозицията “Дон Кихот в мрака” е част от поредица от събития, организирани от Културния институт, посветени на темата за преследванията и жестовете на съпротива срещу антисемитизма и Холокоста.

Експозицията „Дон Кихот в мрака“ може да бъде разгледана в галерия „Мисията“ до 28 юни 2019 г.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook