Новини

Церемония в памет на жертвите на Холокоста и почит към спасителите на българските евреи в Централната софийска синагога

31/01/2020

С церемония в Централната софийска синагога на 30 януари, на която бяха почетени спасителите на българските евреи, беше отбелязан Международния Ден за възпоменания на жертвите на Холокоста и 75-тата годишнина от освобождаването на най-големия концентрационен лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау.

Събитието е съвместно организирано от Организацията на евреите в България "Шалом", Централният израилтянски духовен съвет и Държавният културен институт към Министерството на външните работи. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати, политици и общественици.

По време на церемонията бяха запалени свещи в памет на всеки един от 20-те българи, определени от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, Израел, като Праведници сред народите за ролята им в спасяването на българските евреи. Министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева запали свещ в чест на четирима дипломати, които нямат това звание, но за които има доказателства, че са помогнали на евреите по време на Втората световна война. Беше почетена и паметта на 11 343 евреи депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция и Вардарска Македония.

„Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да бъде помнен, преповтарян, разказван и никога да не бъде забравян. Урок, който възпитава способността ни да поемаме отговорност за последствията от дела, на които не сме били свидетели, но които са белязали всички нас“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Тя подчерта, че през последните години България доказва с действията си, че борбата с антисемитизма излиза отвъд думите, речите и декларациите. „Предприели сме редица законодателни инициативи, които да позволят ефективното преследване на извършителите и подбудителите на антисемитски и други ксенофобски прояви“, каза тя.

Страната ни е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) от 2018 г., а само преди няколко седмици Екатерина Захариева води българската делегация в първата министерска среща на МАВХ в Брюксел. Там министри от 35 страни изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация.

„Поехме ангажимент да гарантираме младото поколение да бъде научено да знае и да помни Холокоста, да е чувствително и нетолерантно към всички форми на национализъм и към изкривяване на историята“, заяви Захариева.

Снимки - mfa.bg

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook