Новини

Фото-изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ в централата на ЮНЕСКО в Париж

09/09/2021

По повод отбелязването на 65-та годишнина от членството България в ЮНЕСКО на 6 септември, в централата на ЮНЕСКО в Париж се откри фото-изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Експозицията, която беше официално открита от посланик Николай Милков, постоянен представител на България към организацията, е посветена на уникалните културни и природни обекти на България.

Изложбата е част от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към министъра на външните работи, а първото й гостуване беше в Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в Пловдив. Тя обединява общо 21 фотографии, разкриващи великолепието и красота на седемте културни, двата природни и 1 многонационален обект на България: Боянската църква, Казанлъшка гробница, Ивановските скални манастири, Рилски манастир, Мадарски конник, Свещарската гробница, Природен резерват "Сребърна", Национален парк "Пирин", Старинен град на Несебър, Национален парк "Централен Балкан" като част от сериен обект на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите“ и други региони в Европа.

На откриването приветствие към гостите направи и заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата, г-н Ернесто Отоне. Беше подчертан силния и последователен ангажимент на българската страна за опазване и съхранение на културното и природното наследство в изпълнение на Конвенцията от 1972 година, а също и цялостната много активна позиция на нашата страна в ЮНЕСКО.

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на галерия „Мисията“ с изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“

13 август – 13 септември, 2021 г. Откриване: 13 август , 11 ч. галерия „Мисията“, ул. Алфред Нобел №2, гр. София         На 13 август (петък) от 11 часа ще се състои официалното откриване на обновената галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи с нова... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал