Новини

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков

18/04/2023

Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към Министъра на външните работи ви канят на документалната фототипна изложба, посветена на личността на лекаря и писател Исак Самоковлия. Изложбата ще бъде открита на 24 април от 17:30 ч. в изложбената зала на Историческия музей в Самоков и ще остане там до 20 май 2023 г.

Исак Самоковлия е един от най-известните босненски писатели. Неговият стил на писане го превръща във вторият най-голям разказвач на Босна и Херцеговина след Иво Андрич. Потеклото му е от Самоков и от там идва и  фамилното му име. Исак Самоковлия е роден на 3 септември 1889 г. в Горажде, в семейство на сефарадски евреи, по време на австро-унгарската окупация на Босна и Херцеговина. Родителите на Исак Самоковлия, Моша и Рифко, имали освен Исак трима сина и една дъщеря. Исак е кръстен на дядо си Исак бен Моше, който е бил търговец по професия. Предците на Исак Самоковлия, подобно на други евреи, са изгонени от Испания през 1492 г. с едикт на испанския крал Фердинанд II и кралица Изабела. В търсене на ново място за живеене те пътуват през Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Сирия, Турция и Гърция, чак до България, където спират в българския град Самоков.

Носталгията, с която Исак Самоковлия описва мястото, което неговите роднини са напуснали, го прави изключително близък до душите на неговите читатели. Той пише за богатството, за бедността, пише за хората, които се опитват да оцеляват в трудния си житейски път, за тези, които не знаят началото, нито края на своето благополучие. Голяма част от вниманието на Самоковлия в неговите разкази е към човека като същество, което е родено в самота и достигащо до своите победи отново в самота. Неговият сборник "Хамалинът Самуел" съдържа едни от най-добрите му разкази.

Изложбата за първи път ще представи в България любопитния житейски път на този голям писател, създавайки културен мост между двете държави. Тя е дело на Музея на литературата и сценичните изкуства на Босна и Херцеговина и се осъществява със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи и посолството на Република България в Босна и Херцеговина.

Представянето на документалната фототипна изложба за Исак Самоковлия е част от инициативите във връзка с отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Ключови думи

Исак Самоковлия

Предстоящо

ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ОТ МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО В ЧЕРНА ГОРА ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ“ ГОСТУВА В СОФИЯ
17 май – 16 юни 2023 г. Откриване: 16 май, вторник, 18 – 20:00 (с покани) Галерия „Мисията”, ул. „Алфред...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал