ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Фотоизложба в галерия „Мисията“ по повод Международния ден за действия срещу ядрените опити

28/08/2020

В навечерието на 29 август - Международния ден за действия срещу ядрените опити, по инициатива на Посолството на Р Казахстан в България беше открита фотоизложба, посветена на борбата за свят без ядрени оръжия.

По предложение на Република Казахстан Общото Събрание на ООН с резолюция № 64/35 от 2 декември 2009 г. обяви 29 август за Международен ден за действие срещу ядрените опити.

В продължение на няколко десетилетия Казахстан, като съветска република, е място за тестване на ядрени оръжия. Около един и половина милиона казахстанци са претърпели различни заболявания като рак и физически деформации, които продължават да се предават на нови поколения. След разпадането на Съветския съюз Казахстан наследява съветския ядрен арсенал и става четвъртата по големина ядрена сила в света. Но през 1991 г. Казахстан едностранно провежда процес на разоръжаване и става първата страна в света, която затваря ядрения изпитателен полигон в Семипалатинск и доброволно се отказва от ядрените оръжия. Днес Казахстан е един от световните лидери в борбата за свят без ядрени оръжия.

На официалното откриване в галерия "Мисията" (София, улица Алфред Нобел, 2) присъстваха официални лица и гости, сред които посланика на Република Казахстан в България -  Н. Пр. Темиртай Избастин, заместник-министъра на МВнР– Милен Люцканов, г-жа Снежана Йовева – Димитрова – директор на ДКИ, които приветстваха гостите с встъпителни слова. Сред присъстващите бяха още военното аташе на Украйна, аташето по финансовите въпроси на Р Азербайджан, третия секретар на Посолството на Република Азербайджан, първия секретар по културните въпроси на Посолството на Руската Федерация, народния представител - Спас Панчев  и други.

Фотоизложбата се провежда със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България и може да бъде посетена в галерия "Мисията" всеки работен ден до 9.09.2020 г. между 10 и 17 ч. при спазване на всички мерки за дистанция и дезинфекция.

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ В НОВА ИЗЛОЖБА

България и Япония отбелязаха отличните си двустранни отношения с фотоизложба, инициирана от авторите на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал