Новини

Фотоизложба в Армения, посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

09/05/2019

На 3 май т.г във Ванадзор, регион Лори посолството на България в Армения организира представянето на изложбата „Пловдив – европейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф“. Изложбата представя творби на арменския фотограф Рафи Юреджиян. През декември 2018 г. тя бе експонирана в Държавния университет в Ереван и получени голям брой положителни отзиви, което мотивира българската мисия в Армения да организира още едно нейно представянето този път във Ванадзор, областният център на северната арменска провинция Лори. Партньори на посолството са Музеят на изящните изкуства, структурата по културата в общинската администрация и кабинета на управителя на регион Лори.

На откриването присъстваха г-н Андрей Гукасян, управител на регион Лори, г-н Мамикон Асланян, кмет на Ванадзор, служители на общината, представители на културната общественост, граждани на Ванадзор и съседните селища. Сред гостите бяха и възпитатели и социални работници от малкия дом от семеен тип в гр. Ванадзор, създаден с финансовата помощ на България.

Събитието бе открито от директора на Музея, г-н Папаг Алоян, който определи представената експозиция като значимо събитие в културния афиш на града. В обръщението си към присъстващите посланик Мария Павлова ги запозна накратко с програмата „Европейска столица на културата“ и нейните цели да обединява европейските народи и подчертае тяхната принадлежност към общото европейско културно наследство. В този контекст тя изрази радостта си, че Пловдив е първият български град, избран да бъде европейска столица на културата през 2019 г. Изложбата, както и инициативата „Европейска столица на културата“ неслучайно се радват на такъв топъл прием в Армения, тъй като Армения също е част от общокултурното европейско пространство. Посланик Павлова очерта мултикултурния профил и разнообразно културно-историческо наследство на Пловдив, за което са допринесли през вековете различни народи, населявали българските земи. Откроена бе специалната роля и принос на арменската общност в икономическия, обществения и културен живот на града.

Приветствие към присъстващите отправи и управителят на регион Лори г-н Гукасян. Той благодари за предоставената възможност културната общественост във Ванадзор да се запознае със забележителностите на Пловдив и традициите и обичаите на арменската общност в града. Отбеляза, че българският и арменският народ са исторически и духовно близки, имат и общи герои, които са се борили за свободата на арменския и българския народи. В откриването на изложбата взе участие и епископът на Ванадзор, който благослави участниците в мероприятието и благодари на българското посолство за организиране на това интересно събитие.

Гостите на събитието бяха посрещнати в залите на музея с класическа музика, изпълнявана от състав за камерна музика от гр. Ванадзор.

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ В НОВА ИЗЛОЖБА

България и Япония отбелязаха отличните си двустранни отношения с фотоизложба, инициирана от авторите на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал