Новини

Фотоизложба в Армения, посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

09/05/2019

На 3 май т.г във Ванадзор, регион Лори посолството на България в Армения организира представянето на изложбата „Пловдив – европейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф“. Изложбата представя творби на арменския фотограф Рафи Юреджиян. През декември 2018 г. тя бе експонирана в Държавния университет в Ереван и получени голям брой положителни отзиви, което мотивира българската мисия в Армения да организира още едно нейно представянето този път във Ванадзор, областният център на северната арменска провинция Лори. Партньори на посолството са Музеят на изящните изкуства, структурата по културата в общинската администрация и кабинета на управителя на регион Лори.

На откриването присъстваха г-н Андрей Гукасян, управител на регион Лори, г-н Мамикон Асланян, кмет на Ванадзор, служители на общината, представители на културната общественост, граждани на Ванадзор и съседните селища. Сред гостите бяха и възпитатели и социални работници от малкия дом от семеен тип в гр. Ванадзор, създаден с финансовата помощ на България.

Събитието бе открито от директора на Музея, г-н Папаг Алоян, който определи представената експозиция като значимо събитие в културния афиш на града. В обръщението си към присъстващите посланик Мария Павлова ги запозна накратко с програмата „Европейска столица на културата“ и нейните цели да обединява европейските народи и подчертае тяхната принадлежност към общото европейско културно наследство. В този контекст тя изрази радостта си, че Пловдив е първият български град, избран да бъде европейска столица на културата през 2019 г. Изложбата, както и инициативата „Европейска столица на културата“ неслучайно се радват на такъв топъл прием в Армения, тъй като Армения също е част от общокултурното европейско пространство. Посланик Павлова очерта мултикултурния профил и разнообразно културно-историческо наследство на Пловдив, за което са допринесли през вековете различни народи, населявали българските земи. Откроена бе специалната роля и принос на арменската общност в икономическия, обществения и културен живот на града.

Приветствие към присъстващите отправи и управителят на регион Лори г-н Гукасян. Той благодари за предоставената възможност културната общественост във Ванадзор да се запознае със забележителностите на Пловдив и традициите и обичаите на арменската общност в града. Отбеляза, че българският и арменският народ са исторически и духовно близки, имат и общи герои, които са се борили за свободата на арменския и българския народи. В откриването на изложбата взе участие и епископът на Ванадзор, който благослави участниците в мероприятието и благодари на българското посолство за организиране на това интересно събитие.

Гостите на събитието бяха посрещнати в залите на музея с класическа музика, изпълнявана от състав за камерна музика от гр. Ванадзор.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook