Новини

Фестивал на европейската литература в Токио

28/11/2018

      От 23 до 25 ноември 2018 г. в Токио за втора поредна година се проведе Фестивалът на европейската литература, организиран от Делегацията на ЕС в Япония със съдействието на Австрийския културен форум, Италианския културен институт, Институт Сервантес в Токио, Гьоте институт, Френския културен институт, Финландския институт в Япония, Полския институт в Токио, Чешкия център в Токио, EUNIC Japan, Arts Flanders Japan и посолствата на България, Ирландия, Естония, Холандия, Испания, Чехия, Португалия, Латвия и Унгария. Различните прояви от програмата на фестивала бяха проведени в сградата на Делегацията на ЕС в Токио, културните институти и центрове на европейски държави, центъра за изложения Tokyo Big Sight, както на други места в Токио.

      Фестивалът цели да запознае японската публика по-отблизо с европейската литература. Писатели и преводачи от Европа и Япония проведоха редица дискусионни панели, лекции и обсъждания.

     В рамките на събитието са проведоха обсъждания в различни направления като: Превод от европейски езици на японски, Съвременна литература и джендър, Живот в Япония и писане за Япония, Прекосяване на граници: литература и други форми на артистично представяне, Представяне на лауреатите на Нобелова награда за литература, дискусия на EUNIC Европейската литература в индустрията за публикуване и др.

      На 25 ноември в рамките на Фестивала на европейската литература в центъра за изложения Tokyo Big Sight се проведе Международен фестивал на комиксите (Kaigai Manga Festa), на който европейски и японски творци представиха свои книги, комикси, илюстрации, плакати и др. В общ щанд на ЕС участие взеха България, Чехия, Германия, Австрия, Италия и Ирландия. Франция, Испания и Полша бяха представени със самостоятелни щандове.

     Живеещият в Япония млад български художник Петър Тасев представи страната ни на Международния Кайгай Манга фестивал, като изложи свои творби и демонстрира уменията си, рисувайки на място комикси и карикатури в три сесии от по един час. Творбите на Петър Тасев предизвикаха интерес сред посетителите на фестивала.

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал