ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

11/03/2021

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021.

Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се отбелязва на 16 декември тази година.

Точно на 16 декември 1991 г. Върховният Съвет на Република Казахстан, изразявайки волята на народа на Казахстан, признавайки върховенството на правата и свободите на личността, залегнали във Всеобщата декларация за правата на човека от 10 декември 1948 г., обявявайки своя ангажимент към принципа за неразпространение на ядреното оръжие и на процеса на разоръжаване, тържествено провъзгласява държавната независимост на Република Казахстан и приема Конституционен закон „За държавната независимост на Република Казахстан”.

През годините Казахстан се отличи като суверенна държава с национална икономика, която бележи ръст, политическа стабилност, мир и разбирателство между гражданите от всички националности и вероизповедания. Страната установи приятелски, равноправни и взаимноизгодни отношения със 183 държави по света, междудържавни обединения и международни организации въз основа на такива принципи на външната политика като многовекторност, прагматизъм, проактивност и мултилатерализъм. На 29 август 1991 г. с Указ на първия президент Н. Назарбаев е закрит най-големият в света Семипалатински ядрен полигон. След провъзгласяването на своята независимост Казахстан доброволно се отказа от четвъртия в света по мощност арсенал от ядрени оръжия и продължава да е един от най-активните привърженици за свят без ядрено оръжие.

Фотографиите, които ще бъдат представени на изложбата, отразяват развитието на Казахстан през годините след обявяването на независимостта и показват толерантността на многонационалното казахстанско общество.

Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатическите мисии, културни институти и регионални музеи, галерии. Посещението на изложбата ще се осъществява след предварително записване на тел. 0886966416, поради необходимостта от спазване на епидемичните мерки.

Предстоящо

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“
На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“

На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще бъдат представени заедно с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.  Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ от няколко години чрез... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал