Новини

ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА „ПОСОКИ“ ГОСТУВА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФРАНКОФОНСКИ ФЕСТИВАЛ „СОЛЕЙ“ В СОЗОПОЛ

07/06/2022

В обновения експозиционен център на стария град на Созопол бе открита фотографската изложба  „Посоки“, реализирана от Държавния културен институт към министъра на външните работи, съвместно с Фондация „Фотофабрика“ през 2020 година. Фотоизложбата е част от богатата програма на XI-тия Международен франкофонски фестивал „Солей“, който се провежда в гр. Созопол между 3 – 8 юни, 2022 г. Участие в него имат творци и проекти от България, Р Северна Македония, Румъния, Албания, Косово, Гърция, Швейцаря, Азербайджан, Грузия и Франция. Гостите на Созопол в рамките на фестивала имат възможността да посетят редица интересни колективни  индивидуални изложби, концерти – джаз, естрада, арт акции и творчески работилници, които представят многообразието на културните образци на страните участнички.

По време на откриването на експозицията приветствия към гостите отправиха г-жа Александрина Исайлова, Арт директор на фестивала „Солей“, която отбеляза: Изложбата е уникална по своя характер и бих искала да отбележа, че е така подредена сред уникалните археологически артефакти и старинни съдове от региона със съдействието на директора на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. По този начин тя е на много добро ниво и добре си кореспондира с артефактите.“ Секретарят на община Созопол Янко Костадинов поздрави всички гости и артисти, отправи благодарност към организаторите на Международния франкофонски фестивал и на Държавния културен институт за гостуването с интересна изложба и популяризирането по този начин на обекти в старинен Созопол – чрез модерни фотографски експозиции. Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева също благодари на  домакините и организаторите на фестивала и подчерта в своето приветствие, че изложбата „Посоки“ е истинска отправна точка за взаимодействието между хората и реален пример от какво се вдъхновяват артистите, за да намират посоки, да показват образи, действия, красота и споделеност и да има послания.“

Фотографската изложба "Посоки"е реализирана през 2020 година по повод отбелязването на 15 години от създаването на  Държавния културен институт към министъра на външните работи. Тя е реализирана съвместно с Фондация „ФотоФабрика“ като резултат от проведен конкурс и селектирани фотографии от 14 участника, които най-пряко кореспондират с темата „Посоки“. Това са:  Венцислав Петров, Виолета Апостолова, Георги Митев, Елена Савова, Златко Латев, Иван Несторов, Изабела Манолова, Лиляна Караджова, Минко Михайлов, Николай Алексиев, Пламен Христов, Розалия Малчева, Таня Ангелова и Христо Крачолов. Изложбата представя изображения, заснети от любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит, които пряко или непряко отразяват темите за глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантността между различните нации, като до сега е гостувала в София, Копривщица, Милано, Рим, Отава, Торонто и др.

Фотографската изложба предизвика силен интерес у публиката,  тя е част от пътуващите експозиции на ДКИ и може да бъде разглеждана в Музеен център в стария град в Созопол до края на месец юни.

Предстоящо

МОБИЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ДКИ „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
  Културен център „ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022 Откриване: 15 август 2022, 18 часа   На 15...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал