ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФАНТАЗИИ ВЪРХУ КОПРИНА. ФОРМИ ОТ КАРТОН

12/05/2016

На 12 май 2016 г., от 18:30 часа г-жа Людмила Димитрова, директор на ДКИ откри експозицията „Фантазии върху коприна. Форми от картон“ - съвместна изложба на Офелия Цветанова и Пирина Лачкова - Жамбю, чиито творчески търсения в областта на живописта и приложното изкуство ги събира за техния първи общ проект.

Офелия Цветанова представя картини върху коприна, които ни отвеждат в чудния свят на подводното царство, могъществото на планините и абстракцията. Пирина Лачкова - Жамбю показва уникални и креативни обемни форми с функционално предназначение, изработени по специална оригинална технология от картон.

Събитието е част от програмата на Нощта на музеите 2016 г. На 21 май (събота) от 15:00 до 18:00 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт авторите на изложбата ще представят пред публика своите умения и технологии на създаване на техните творби. Гостите ще имат възможност да се включат в творческа работилница по приложни изкуства и с помощта на Офелия Цветанова и Пирина Лачкова - Жамбю сами да работят със стъклопис и форми от картон.

Офелия Цветанова има завършено висше икономическо образование с докторска степен, но споделя, че любовта й към изобразителното изкуство датира още от юношеството и студентските й години. В периода 1994-1998 г. живее в Москва, където учи при голямата майсторка на батика, художничката Ирина Трофимова, след което специализира при Елена Сударушкина, художник по тъканите. Първата й самостоятелна изложба на живопис върху коприна наречена „Съновидения” организира през 2000 г. в София.

Пирина Лачкова е създател и дизайнер на мебели от картон. На двайсет годишна възраст получава френско гражданство и повече от 25 години има възможност да наблюдава „отвътре“ западното изкуство. Срещата й с картона преди почти 10 години се оказва повратен момент в нейното творческо развитие. Пирина Лачкова предлага изработени по оригинална технология произведения, в основата на които се откроява опазването на околната среда. Почти 10 години въображението й създава обемни форми и мебели от картон. Днес, връщайки се в България продължава да търси креативни решения и да споделя творенията си пред родната публика.

Ключови думи

изложби 2016

Предстоящо

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува в Университета Ка Фоскари във Венеция по повод 24 май
На 24 май в Университета Ка Фоскари във Венеция ще се проведе Международен форум, посветен на Българската култура и наследството...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал