Новини

Участие на преводач от Иран в творческата резиденция в София

04/09/2019

      Държавният културен институт в партньорство с посолството на България в Техеран и фондация “Следваща страница” организира участието в едномесечна творческата резиденция Къща за литература и превод София през август на иранския преводач на българска литература на персийски език Фарид Гадами. Резултат от интереса му към българската литература е издаването на негови преводи на “Моторни песни" на Никола Вапцаров и "Кокошката с зашитото око” на Виргиния Захариева в Техеран по-рано тази година.

      Конкретният повод за участието му в резидентната програма е подготовката на Антология на съвременния български разказ, включващ около 20 съвременни български писатели. Включени са произведенията на утвърдени автори и нови писатели като Боян Биолчев, Алек Попов и Ирина Папанчева.

      По време на творческия си престой в София имаше възможността да се срещне с преводача от персийски език Людмила Янкова, Катя Зографова, директор на къща-музей “Никола Вапцаров” в София и да вземе участие Литературни разходки из столицата, организирани от фондация “Прочети София”.

      През август г-н Гадами участва в няколко публични събития в страната.

- Българска литература в Иран, среща с Фарид Гадами по покана на Международно дружество "Елиас Канети" - Русе на 14 август в Русе;

- Изложение "С книга на плажа ": An encounter with Bulgarian contemporary Literature: writing as translating and politics of literature – разговор с Фарид Гадами на 17 август в Бургас

- "Да четеш Керуак в Техеран. Литература, политика и превод в днешен Иран ", модерирана публична дискусия, на английски език в Къща за литература и превод на 22 август в София.

      След края на престоя си в Къщата за литература и превод Фарид Гадами планира издаването на Антологията на съвременния български разказ в Техеран през първата половина на 2020 г., както и на кратка документална новела за София и България, която в впоследствие да бъде преведена на български език.

 

Снимки - фондация "Следваща страница"

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал