ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Съвременни артисти от колекцията „Хербариум“ гостуват в галерия „Мисията“

15/12/2022

 

Андреа Фрекман, Бернднаут Смилде, Лола Гьолер, Лейви ван Велу,

Нан Уанг, Фунда Байсал, Михаела Лакова, Лили Хюстън- Хертерих,

Еден Миценмахер, Рене Беекман, Лариса Дейвид, Мари Чивиков, Мерве Кълъчер, Анжелика Фалкелинг)

 

13 декември 2022 – 27 януари 2023

Галерия „Мисията”, ул. Алфред Нобел 2 (вход от към ул. Ал. Жендов срещу входа на МВнР)

           В галерия „Мисията“ се откри изложба, представяща нидерландски автори в колекцията „Хербариум“. Проектът „Хербариум“  изследва същността на творческия процес през работните стратегии и контактите между визуалните артисти в  съвременната култура.  Колекцията „Хербариум“ запечатва енергията на креативния акт на различни поколения творци по целия свят в кутии, подобни на тези, в които се съхраняват растителни спесимени. Кутиите са придружени от авторски текстове и звукови файлове, както и от допълнителни материали, свързани с творческите биографии на участниците. Събраните материали се публикуват на https://www.herbariumcollection.com.

           Видеопортретите  “H Talks”, които са част от проекта „Хербариум“, се заснемат в работната среда на художниците. Всички елементи на проекта формират уникален архив за изследователи, куратори, галеристи, студенти и любители на изкуството, които се интересуват от не толкова видимите механизми на работа в съвременната култура. Първата експозиция на колекцията „Хербариум“ се осъществи през 2021 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. В нея бяха включени 55 автори от България, Италия, Франция, Нидерландия, Испания, Полша, Япония, Финландия, САЩ и Турция.

         Новото издание на „Хербариум“ е фокусирано върху художници, базирани в Нидерландия. В проекта участват осем нови автори освен показаните в предишната изложба. Нидерландската селекция на „Хербариум“ включва артистите Андреа Фрекман, Леви ван Велув, Лили Хюстън-Хертерич, Михаела Лакова, Лола Гьолер, Нан Уанг, Бернднаут Смилде, Фунда Байсал, Лариса Дейвид, Еден Миценмахер, Рене Беекман,  Мари Чивиков, Мерве Кълъчер и Анжелика Фалкелинг.       

           Кураторът Ирина Баткова и режисьорът на “H Talks” Милена Кънева документираха срещите с осем художници в техните работни студиа в Ротердам, Хага, Амстердам и Миделбьорг. В кратките филми визуалните артисти разсъждават върху различни аспекти от реализацията си на артистичната сцена и засягат много важни теми, свързани с възможността да запазиш творческата си независимост в свят, в който ежедневното оцеляване изисква все повече сили и енергия. На изложбата ще се състои премиерата на видеопортретите на Еден Миценмахер, Андреа Фрекман и  Мари Чивиков.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България и съвместно с Държавен културен институт към министъра на външните работи

 

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал