ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Съвременна графика в галерия „Мисията“ през октомври

12/10/2022

В препълнената галерия „Мисията“ вчера се откри сборна изложба, представяща богатата графична колекция от школата в гр. Самоков. Кураторският проект на проф. Аксиния Джурова със заглавие „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност". В експозицията са представени творците Ради Генев, Васил Колев, Емануела Ковач, Онник Каранфилян, Людмил Георгиев и Милко Божков. Изложбата продължава мисията на Самоковската графична база да поддържа и обогатява своя художествен фонд. Своеобразен разказ за високата стойност на произведенията, включени в изложбата, както и професионализма на авторите, е представен в кураторския текст от проф. Джурова.

Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева откри изложбата с думите: „За нас е чест такава изложба да гостува в галерия „Мисията“ и да продължава важната мисия в процеса на възраждане на класическата графика и традиции от нововъзстановената Графична база в град Самоков. Основана през далечната 1973 година по инициатива на Съюза на българските художници, графичната колекцията се съхранява в построената през XIX век. Есова къща, която пази възрожденската архитектурна естетика и днес гостите на София и на нашата галерия могат да се докоснат до таланта на творците чрез техните картини.“

Директорът на Историческия музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов отправи поздравление към гостите и дари една картина - съвременен отпечатък, графика „Иван Иконописец“ 1936 г.,  от оригиналната матрица с автор проф. Васил Захариев, за обогатяване на художествения фонд към МВнР. Специално приветствие от името на кмета на община Самоков поднесе Пепа Георгиева, главен експерт в Общината, която изрази благодарност за отличното партньорство в реализацията на изложбата, както и по други проекти в областта на културната дипломация.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ и със съдействието на община Самоков. Изложбата може да бъде разгледана до 28 октомври 2022 г. всеки делничен ден от 10 до 17 часа.

Снимки: Стефан Марков

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал