ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Събитие от поредицата РЕ-ТУР събра ценители на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

16/01/2023

Ползотворен разговор за съвременното изкуство и неговото място и роля в обществото се проведе на 14 януари в галерия „Мисията“, където до 27 януари може да бъде разгледана част от колекцията „Хербариум“ с нидерландски творци. Събитието беше организирано от Културния център на Софийския университет в рамките на инициативата РЕ-ТУР с домакинството на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

За резултатите от творческия експеримент „Хербариум“ разказа кураторката на колекцията Ирина Баткова. Тя припомни, че целта е да се изследва същността на творческия процес при съвременни визуални артисти от различни поколения и държави. Дискутантът на РЕ-ТУРА беше изкуствоведката и журналистка д-р Евгения Атанасова-Тенева, която анализира своите лични впечатления, въздействия и провокации от проекта. В разговора участваха изкуствоведи, журналисти и студенти - ценители на съвременното изкуство, както и представители на Посолството на Кралство Нидерландия в България, които са партньори на проекта.

Колекцията „Хербариум“ запечатва енергията на креативния акт на различни поколения творци по целия свят в кутии, подобни на тези, в които се съхраняват растителни спесимени. Кутиите са придружени от авторски текстове и звукови файлове, както и от допълнителни материали, свързани с творческите биографии на участниците. Събраните материали се публикуват и са достъпни на https://www.herbariumcollection.com

Част от проекта „Хербариум“ са и видеопортретите  “H Talks”, които се заснемат в работната среда на художниците. Всички елементи на проекта формират уникален архив за изследователи, куратори, галеристи, студенти и ценители на изкуството, които се интересуват от не толкова видимите механизми на работа в съвременната култура. Първата експозиция на колекцията „Хербариум“ се осъществи през 2021 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. В нея бяха включени 55 автори от България, Италия, Франция, Нидерландия, Испания, Полша, Япония, Финландия, САЩ и Турция.

Новото издание на „Хербариум“, представено в галерия „Мисията“ е фокусирано върху художници, базирани в Нидерландия. В проекта участват осем нови автори освен показаните в предишната изложба. Нидерландската селекция на „Хербариум“ включва артистите Андреа Фрекман, Леви ван Велув, Лили Хюстън-Хертерич, Михаела Лакова, Лола Гьолер, Нан Уанг, Бернднаут Смилде, Фунда Байсал, Лариса Дейвид, Еден Миценмахер, Рене Беекман,  Мари Чивиков, Мерве Кълъчер и Анжелика Фалкелинг.      

Кураторът Ирина Баткова и режисьорът на “H Talks” Милена Кънева документираха срещите с осем художници в техните работни студиа в Ротердам, Хага, Амстердам и Миделбьорг. В кратките филми визуалните артисти разсъждават върху различни аспекти от реализацията си на артистичната сцена и засягат много важни теми, свързани с възможността да запазиш творческата си независимост в свят, в който ежедневното оцеляване изисква все повече сили и енергия.

В рамките на изложбата ще се състои премиерата на видеопортретите на Еден Миценмахер, Андреа Фрекман и  Мари Чивиков на 21 януари, събота от 18 часа в кино G8, ул. Гладстон № 8.

Ключови думи

Хербариум , РЕ-ТУР

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал