Новини

Роман на Георги Господинов спечели Атинската награда за литература

23/12/2021

 Романът на Георги Господинов „Естествен роман“(1999), спечели Атинската награда за литература за 2021 година. Кандидати за наградата, учредена от гръцкото литературно списание „(де)ката“ за произведение на чуждестранната литература, бяха известни автори като Бернардин Еваристо (Booker 2019), Йоко Огава, Петер Хандке (нобелов лауреат за 2019), Джулиън Барнс, Сара Меса и Мануел Вилас.  

Георги Господинов е първият български автор удостоен с Athens Prize for Literature. „Естествен роман“ е най-превежданата българска книга след 1989 г. Има издания на 21 езици, сред които английски, френски, германски, испански, италиански, чешки, хърватски, словенски, датски, полски, литовски, турски, норвежки, руски, албански, румънски, украински, исландски и др. Преводът на гръцки е дело на славистката Александра Йоаниду, преподавателка в катедра „Балканистика, славистика ориенталистика“ на университета „Македония“ в Солун. Романът е издаден от издателство „Икарос“. Авторът  е познат на гръцките читатели с още два  негови романа „Естествен роман“, също издадени от „Икарос“  - „Физика на тъгата“ (2018) и „Времеубежище“ (2021).

Награждаването се състоя на 16 декември 2021 г. в сградата на атинската община, в присъствието на кмета на Атина Костас Бакоянис.

Предстоящо

Фотоизложбата „България и Япония - политика, дипломация, личности и събития” гостува в Министерството на външните работи
Фотоизложбата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития“ ще бъде експонирана в представителното...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Празнична изложба „Сто години българска живопис“ в галерия „Мисията“

В навечерието на наближаващите светли празници имаме откриваме изложба „Сто години българска живопис“ (1920-2021 г.), която може да бъде посетена в работно време, от 22 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г., в галерия "Мисията“. Произведенията са от фонда на нашите партньори от Фондация „Елена и Иван Дуйчеви" и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал