Новини

Продължава представянето на българския арт проект „Щрайх“ в Брюксел

Проектът представя скулптури на известния български скулптор Тодор Тодоров в белгийската столица

29/04/2022

В навечерието на Великденските празници в белгийската столица продължи представянето на българския арт проект „ЩРАЙХ”, който излага скулптури на известния български скулптор Тодор Тодоров. На 21 април в клона на банка Белфиус на ул. Ла Лоа се състоя вернисаж на втората експозиция от 14 скулптури, която е на показ пред белгийската публика до 30 юни т.г. Вернисажът, в който участваха лично авторът Тодор Тодоров и кураторът на проекта художничката Даниела Тодорова, бе открит от регионалната директорка за Брюксел на банка „Белфиус“ г-жа Патрисия Шеню и българския посланик в Белгия Пламен Бончев. Приветствие от името на еврокомисаря Мария Габриел поднесе г-жа Лориан Бертран, член на нейния кабинет. 

Многобройните гости, включващи редица посланици, дипломати, представители на белгийски институции и дейци на културата, имаха възможност да се насладят на великолепни образци на съвременното българско скулптурно изкуство, както и на майсторското изпълнение на струнен квартет с участието на младия български виолончелист Николай Христов и негови колеги – студенти в Кралската консерватория в Брюксел.

Предишната изложба на скулптури в рамките на арт проекта, който за пръв път се представя извън България, бе открита на националния празник 3 март в арт галерията „Брижит“ в Брюксел и продължи до 31 март. Проектът „ЩРАЙХ” се реализира съвместно от фондация „Аматерас”, Посолството на България в Брюксел и белгийски партньори, както и с любезната подкрепа на Национален фонд „Култура” и Държавен културен институт към министъра на външните работи.

Предстоящо

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ гостува в Университета Ка Фоскари във Венеция по повод 24 май
На 24 май в Университета Ка Фоскари във Венеция ще се проведе Международен форум, посветен на Българската култура и наследството...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал