Новини

Проведе се първата семинарна програма "Посланици на инициативата"

24/11/2022

Като част от инициативата „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“ – Държавният културен институт проведе на 21 и 22 ноември 2022 година семинарна програма „Посланици на инициативата“. Участниците са млади лидери на обществено мнение – журналисти от национални медии, представители на неправителствения сектор и дипломатическата служба, на образователни институции – преподаватели и студенти.

В няколко дискусионни панела са представени целите на инициативата, изготвянето на Национален план за противодействие на прояви на ксенофобия и опазване на еврейското наследство, уроците от събитията от 1940-те и противопоставянето на плановете за депортация на българските евреи, дискриминационните мерки срещу сънародниците ни. Те са важни и днес, когато се сблъскваме с банализирането на прояви на език на омразата, не само в анонимните пространства на социалните мрежи, но и в публичната среда. 

Модератори в панелните дискусии бяха експерти от дипломатическата служба, журналисти и историци, експерти в опазването и ревитализирането на културното наследство, представители на еврейската общност – младежките структури на организация „Шалом“, академични преподаватели – по история и философия на спорта. Участие в програмата взеха и представители на Националното координационно звено на Двустранния фонд на Норвежкия финансов механизъм и на посолството на Израел в София.

Предизвикателството на конкретни примери – историческите събития от „преследването и спасението“, съвременните заплахи от разпалване на ксенофобия и антисемитизъм – стана повод за оживени дискусии около възможностите за развитие на комуникационни стратегии на институции и организации, на образователната система. Бяха предложени и конкретни идеи, които да се интегрират в мерките по Националния план в секторите на културното наследство и образованието.

Съвместната работа с участниците ще продължи с реализирането на инициативи като посещение на забележителни места, свързани с живота на еврейската общност, медийни проекти и организиране на дискусии с младежка академична аудитория.

 

Акценти от програмата на дискусиите

• Институционалната рамка - защо инициативата се реализира в МВнР, Националният план - обхват и посоки. Аргументи за позиционирането на България в международен план чрез темата за съдбата на българските евреи във времето на Холокоста. Проектите на Държавния културен институт по инициативата.

• Историята на "спасението"/преследването и отразяването й. Следите на антисемитизъм в историята на обществото ни. Какво се променя в оценките. Как се говори с младите поколения за светли/болезнени страници от историята.

• Документалният филм на режисьора Николай Стефанов Нямаш място в нашия град (2022) и дискусия за потенциалните огнища на радикализиране.

• Следите на креативност – за какво разказват. Исторически и съвременен контекст. Особеностите на умението да разпознаваш и да споделиш. Самоков – исторически център на голяма еврейска общност и усилията за опазване и ревитализиране на наследството. „Проектът Бузлуджа“ - стратегии на застъпничество и интегриране в международни мрежи.

 • Печелившата стратегия за образованието. Банализиране на езика на омразата и гражданска слепота ли е изтъняването на обществената нагласа към толерантността

Предстоящо

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал
В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Косовско съвременно изкуство гостува в София

Най-доброто от съвременното изкуство на Косово идва у нас, като част от серията проекти „ NEXT Balkan “ за сътрудничество и обмен между Балканите на арт фондация ДОМА. „Клубно настояване: афтър-парти“ е  групова изложба с участието на косовските артисти Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити,... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал