Новини

Премиера на книгата "Преобърнати съзвездия" от Деметра Дулева в София

26/05/2021

Държавен културен институт към Министъра на външните работи и Издателска къща "Хермес" ви канят на 31 май от 18:00 ч. на премиера на книгата "Преобърнати съзвездия" от Деметра Дулева! Един роман за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

Домакин на премиерата е Литературен клуб "Перото". Книгата ще бъде представена от Тони Николов, а водещ ще бъде Светлозар Желев. Събитието е част от програмата на Държавния културен институт "Писатели дипломати" и част от културната програма на ПроЛетен базар на книгата 2021.

“Казват: миналото не съществува, само настоящето е важно. А какво да правим с миналото, което не иска да си отиде? И какво става с любовта, когато ни напуска? 

Казаха ми, че в Африка изобщо не се интересуват от миналото. Нито от бъдещето. Не правят никакви планове, утрешният ден не съществува, важно е единствено настоящето. Денят там бил много дълъг, времето течало бавно. Сутрин единствената ти грижа е да отвориш всичките си сетива и да си готов да посрещнеш миговете, които те очакват. Малките деца са такива – те се събуждат щастливи.” из “Преобърнати съзвездия”

Деметра Дулева е филолог, писател и дипломат. Първият й роман – „Странстващият албатрос“ („Хермес“, 2019), печели през 2020 г. наградата „Перото“ за най-добър дебют. Отличен е с втора награда в категорията художествена проза на „Портал Култура“ и е номиниран за роман на годината на Фонд „13 века“.

Предстоящо

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 65 ГОД. ОТ БЪЛГАРСКОТО ЧЛЕНСТВО В ЮНЕСКО И 75 ГОД. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЮНЕСКО
  Във връзка с отбелязването на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“ гостува в МВнР

По повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организират... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал