ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Предстоящо Отвътре навън - изложба на мексиканския художник Лало Санчес Дел Вайе

22/08/2018

      В края на месец август, по повод отбелязването на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения на България и Мексико, Държавен културен институт представя изложбата „Отвътре навън” на мексиканския художник Лало Санчес Дел Вайе.

      Изложбата ще бъде отворена за посетители от 27 август до 10 септември в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Р България в Мексико и Посолството на Мексико в Будапеща.

      „Отвътре навън” представя 18 картини и 5 скулптури, изпълнени в различни техники и материали като акрил, мастило и маслен пастел.

      Лало Санчес Дел Вайе посочва като свое вдъхновение работите на художници като Миро, Пикасо, Кандински и Ротко, като подчертава и връзката с родните мексиканските цветове и символи. Техниката на художника се гради на спонтанното нанасяне на щрихи върху платното, добавянето на прозрачните акрилни бои, които се комбинират с други подобни тонове и така пласт след пласт картината се разкрива „отвътре навън“.

      Художникът е роден в Мексико Сити през 1968 г. в семейство на емигранти от Испанската гражданска война. Първоначално се занимава с изкуство като самоук творец, а по-късно завършва École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Париж и Parson School of Art & Design, Ню Йорк. През годините Лало е изучавал живопис, история на изкуството, скулптура, рисуване и стенопис. Той е представял свои творби, както самостоятелно, така и съвместно с други творци, в страни като Мексико, Австрия, Словакия, Унгария и САЩ. Негова експозиция е представяна в централата на ЮНЕСКО в Париж, където е открита от Габриел Гарсия Маркес.

      Нарича себе си хуманист и позицията му е, че самоусъвършенстването и широките интереси, приемането на различни влияния и тревогите на съвременния свят позволяват на твореца да не ограничава своето изкуство в конкретна специализация.

      Работите в експозицията „Отвътре навън“ носят белега на спонтанното създаване – без предварителни ескизи, настояват да са независими. Те са сродни със сюрреалистичния сън и самостоятелни като себеизразяване, често агресивни като аргументация, но никога – посредствени.

      Експозицията „Отвътре навън“ е създадена през миналата година, представяна е във Виена, Братислава и Будапеща. През юли гостуваше в Градската художествена галерия на Пловдив.

 

 


      Подсъзнанието е свободата да се изрази истинското чувство на душата, която като социално отговорна не смее да мисли. Ето защо работата ми започва от най-чистата абстракция на свързването на тъканта с цветове, докато не се постигне крехкият баланс между прозрачността и грубата повърхност.
      Всички водим тази вътрешна битка поради простия факт, че живеем в общество. Моята започва, когато нахвърлям цветовете върху платното по свободен и „груб“ начин. Трябва да се срещна с това, което тези инцидентни форми и повърхности върху статива предизвикват в моето подсъзнание. Детето, което живее в мен, свободно разкрива онова, което вижда, без да знае значението на линиите, оставени от плъзгащия се въглен. След това художникът, с опита и професионалното си образование, с мастилото, акрилните бои и маслените пастели потвърждава с цветове мечтите на освободеното дете.
Лало Санчес Дел Вайе
www.lalosanchezdevalle.mx 

Предстоящо

Премиера на романа „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева в галерия


      Държавният културен инситут към министъра на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook